Данаил Кирилов: Високият праг на преференцията не е недостижим

Данаил Кирилов в пленарната зала. Сн. БГНЕС

Високият праг на преференцията не е е непостижима и невъзможна граница, обяви депутатът от ГЕРБ и председател на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов по повод промените в Изборния кодекс, които практически обезсмислят преференциалния вот, който бе единствената минималната възможност на гражданите да разместват партийните листи.

"Има логика цената на една преференция да бъде равна на тежестта на един мандат. В крайна сметка отклоненията в това правило водят при всички положения до дисбаланс в една или в друга посока", коментира Кирилов в неделя пред БНР.

Той даде за пример предходните евроизбори, на които настоящият вицепремиер Томислав Дончев е събрал над 130 000 преференции при мандат от около 110 000 гласа: "Тоест, не иде реч за непостижима, невъзможна граница. От друга страна, не бива да забравяме, че ние имаме 6 или 7 евродепутати, тоест нашият вот формира 6 или 7 мандата, а не един мандат, така че не иде реч за хомогенност на преференцията – тя може да следва и друга линия на фаворизация и на предпочитание. Всъщност говорим за една множественост, която, ако сочи на предпочитания, би следвало да бъде фокусирана по съответния ред".

На европейските избори българите гласуват за общо 17 мандата и цената на един мандат е наистина висока като брой гласовете, но на местни избори има мандати, които са от порядъка 100-150 гласа, допълни Кирилов и обясни: "При сегашното правило от 7%, това означава, че с 10 до 15 гласа преференция се пренарежда листата. 10 или 15 класа са две семейства гласоподаватели!"

" Ако има прекомерност или отклонения в някоя от посоките, е напълно възможно да се направи една корекция", каза Кирилов.

Предложението за фактическото отпадане на преференцията бе внесено от ДПС и подкрепено от ГЕРБ и НФСБ.

"Не бих го нарекъл изгодна сделка, защото е безспорно, че ние понасяме щети в тази посока, но отговорността е част от управлението. Няма как да не се поема отговорност!". Това каза Кирилов по повод демонстрираното политическо съгласие между ГЕРБ и ДПС, особено като се има предвид, че по-рано ГЕРБ настояваха за въвеждане на чист мажоритарен вот, а сега отнеха и единствения мажоритарен елемент в изборите.

Той отхвърли паралелите с лятото на 2013 г. и избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС под влиянието на ДПС, защото "степента на засягане, за която опозицията говори, въобще не съответства за казуса, който стоеше през 2013 година".

Омбудсманът Мая Манолова обяви, че дава в Изборния кодекс на Конституционния съд, но според Кирилов тя прави това, за да трупа рейтинг: "Омбудсманът е способен колега, дава си сметка, че по отношение на конституционни основания за противоконституционност, в този случай няма основание! Вероятно тук се търси подкрепата на публиката и използване на реакцията, на вълната, която се формира в обществеността".

Хамид Хамид от ДПС отрече да е имало изнудване на ГЕРБ относно текстовете за преференцята. Обясненията за преференциалния вот той определи като "медийна дъвка".

"За какви личности говорим, когато в някои общински съвети тези личности влизат с 35 гласа", попита той.

Хамид коментира пред БНР, че в настоящия закон е уреден въпросът за изцяло мажоритарен избор, но няма личности, които да искат да влязат в политиката като независими кандидати. По думите му ДПС внимателно подбира своите хора, но никоя партия не е застрахована как ще бъдат подведени местните структури по места.

"Никакви права не се отнемат! Може би се засяга правото на сенчестия бизнес да си прави групички по общинските съвети", коментира пък Хамид заявката на Манолова да сезира КС.

На въпрос, зададен от социалиста Крум Зарков, защо настоящият състав на ЦИК не е преизбран, за да бъде легитимирана комисията за евровота, Данаил Кирилов коментира: "Второто изречение на нормата за мандата казва точно това: "Старата ЦИК продължава мандата си до избора на това. Тук твърдението за нарушение на Закона е изключително спорно и дискусионно. Плюс това колегите "заплашват" с Венецианската комисия, но самата Венецианска комисия приема за съществено изменение на обстоятелствата, ако половин година преди изборите се промени главният орган на изборната администрация".

Според Кирилов заради предстоящите избори опозицията използва ескалационно всеки повод, "за да се създаде страх, за да се внуши загуба на права, за да се постигане максимална конфронтация".

"По тази причина е напълно обосновано подозрението, че процедурата за промяна ЦИК ще бъде използвана, за да се създаде нестабилност и форма на съмнение в предстоящия изборен процес", каза председателят на правната комисия в НС.

Междувременно евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки призова премиера Бойко Борисов да убеди ГЕРБ да прегласуват изборните промени и да върнат преференцията. По думите му ГЕРБ са паднали "в капана на ДПС".

Споделяне

Още по темата

Още от България