Данък "лихва" и орязани пари за чиновници ще пълнят два нови фонда

Партийни разногласия бавят приемането на бюджета за 2014 г.

Румен Гечев и Корнелия Нинова. Сн. БГНЕС

Фонд "Икономически растеж и региони" с бюджет от около 500 млн. лв. от орязаните пари за администрацията и образователен фонд от 100 млн. лв. с парите от данък "лихва" са заложени в Бюджет 2014 г. Това стана ясно от представянето на основните параметри на бюджета от председателя на парламентарната социална комисия Корнелия Нинова и депутата от БСП Румен Гечев, чието име е компрометирано от времето на кабинета "Виденов", където бе вицепремиер и министър на икономическото развитие. Двамата са в контактната група, която води преговорите с ДПС и правителството по бюджета.

Заради сериозните разногласия по параметрите на бюджета, внасянето на документа в Народното събрание се бави. Първоначално беше планирано той да влезе в парламента в средата на октомври, но сега това е изместено за края на месеца.

Планираните съкращения в администрацията и орязването на издръжката на ведомствата с 10-12%, начинът за определянето на минималната работна заплата, оставането на данък лихва и въвеждането на пенсионна възраст за полицаи и военни са основните проблеми, по които вървят ожесточени дискусии в рамките на работната група.

За да няма допълнително напрежение с Бюджет 2014, не са запознати останалите депутатите от управляващите БСП и ДПС, които се държат в пълно неведение и им се "пуска информация на час по лъжичка", както се изрази депутат от управляващата коалиция.

Макрорамка "1.8%"

Макрорамката на бюджета е направена при ръст на икономиката от 1.8%, бюджетен дефицит от 1.8 на сто и инфлация от 1.8%, съобщи Румен Гечев.

Финансовото министерство също беше заложило ръст на БВП от 1.8%, но при по-висок дефицит от 2% и по-ниска инфлация от 1.5%.

Прогнозата на МВФ за 2014 г. е икономическият ни растеж да бъде по-нисък - 1.6%

Минималната заплата и майчинството се вдигат на 340 лв. от 1 януари, каза Корнелия Нинова.

Минималната пенсия става 155 лв., а максималната ще се вдигне на 840 лв. заради повишението на осигурителния праг до 2400 лв.

Предвидено е и индексиране на бюджетните заплати с 10-12% и на пенсиите от юли с близо 3%.

Заложено е увеличение на приходите с около 1.1 млрд. лв. в сравнение с тази година, а разходите да с 1.2 млрд. лв. повече.

Новите фондове

Спестените пари от съкращенията в администрацията в размер на около 500-600 млн. лв. ще отидат за създаването на фонд "Икономически растеж и региони", стана ясно от думите на Румен Гечев.

За тези пари на конкурсен принцип ще се състезават отделните министерства с инвестиционни проекти, които биха довели до стимулиране на икономическия растеж, обясни Гечев идеята за новия фонд.

Към момента не е ясно на какъв принцип ще става подборът на проекти, на чие подчинение ще е фондът, кой ще влиза в него. Вариантите са той да е под шапката на Министерския съвет или на Министерството на финансите, стана ясно от обясненията на Гечев.

Предвижда се във фонда да влязат ресорните министри, представители на синдикатите, работодателски и браншови организации, както и на общините, които също ще могат да кандидатстват, каза Гечев.

Заложеният конкурсен принцип в новия фонд обаче е в противоречие на програмата "Европа 2020", където се залага на интегрирания подход. Причината беше, че заложеното конкурсното начало при регионалната политика през този програмен период доведе до недомислия от рода първо да се оправят улиците, а след това да се разкопаят наново, за да се направи и ВиК мрежата.

Образователният фонд ще бъде с бюджет от около 100 млн. лв., съобщи още Румен Гечев. Той ще се пълни с парите от оставащия за гражданите данък "лихва", но се премахва за облигационни емисии на финансови институции. Идеята беше за парите от образователния фонд да кандидатстват училища и университети.

БСП държи данък "лихва" да падне с 2%

Въпреки че финансовото министерство държи въведеният от тази година данък "лихва" да остане, за да подпомогне образованието, по думите на финансовия министър Петър Чобанов, БСП ще предложи данъкът върху доходите от лихви по депозитите да бъде намален от 10 на 8% от 2014 г., каза Корнелия Нинова. По думите ѝ налогът поетапно ще се намалява и в края на мандата ще бъде премахнат.

След като взе властта БСП обеща да премахне данък "лихва", въведен от бившия финансов министър Симеон Дянков. Тогава социалистите обясняваха, че трябва има равнопоставеност в облагането на всички доходи, каквато е практиката в повечето от европейските страни.

Премиерът Пламен Орешарски обаче се обяви за запазване на данъка с аргумента, че колкото и малки да са приходите от този данък (около 100 млн. лв.), лишаването от тях означава да се орежат с толкова и разходите, което е неприемливо.

Данъкът беше приет негативно от обществеността, независимо че неговото влияние е минимално за повечето вложители, които имат малки по размер депозити.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес