Според разказите на военните инспектори

Държаните в плен наблюдатели от ОССЕ не са били малтретирани

Държаните в плен наблюдатели от ОССЕ не са били малтретирани

Освободените преди ден наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), които бяха пленени в края на миналата седмица от проруски активисти в Славянск, не са били малтретирани от похитителите си.

Това разказа в неделя полковникът от украинския генерален щаб Игор Туровски, предава Франс прес. По думите му военните наблюдатели са били задържани, тъй като не били получили разрешение за посещението си от представителите на местното население.

Според разказа на чешкият полковник-лейтенант Йозеф Преровски първите часове в плен са били най-лошите. През първите два дни наблюдателите са прекарали в мазе, непрекъснато наблюдавани и придружавани дори в тоалетната. През първите осем часа инспекторите са били с вързани ръце и с превръзка на очите.

Полският майор Кшищов Кобиелски пък разказва, че понякога се е чувствал застрашен, но не споменава за конкретни заплахи от страна на проруските активисти. В три случая опасността е била действителна, разказва майорът.

Един от тези моменти е бил, когато е имало престрелка и наблюдателите е трябвало да лежат на земята, а около тях е имало стотина мъже, въоръжени с пистолети, автомати и ножове. Майорът разказва, че наблюдателите не са имали достъп до интернет и до телевизия. Той разказа, че ръководителят на мисията, германецът Аксел Шнайдер, е бил от голяма полза, защото е насърчавал останалите да разговорят помежду си за случващото им се.

Наблюдателите бяха 12, от които 4 бяха украинци. Те бяха взети в плен на 25 април в Славянск, но два дни по-късно швед, болен от диабет, беше освободен. В петък останалите бяха освободени и украинците се прибраха в Киев, а чужденците – четирима германци, датчанин, чех и поляк, пристигнаха в Берлин.

Междувременно вицепредседателят на ХДС Петер Гаувайлер разкритикува в интервю за Шпигел факта, че Бундесверът е пратил германски офицери в Украйна.

"Това, че революционното правителство на Украйна, което меко казано е спорно като легитимност, има интерес да покани герамнски офицери, е ясно. Но какъв е нашият интерес по такъв глупав начин да затъваме още повече в този конфликт", казва Гаувайлер. Министърът на отбраната Урсула фон Лайен пък реагира, че офицерите са отишли с нейно разрешение.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят