Държавата дава "Герена" на "Левски", но срещу строеж на нов стадион

Строежът на сектор "А"

Правителството ще предостави 35-годишна безплатна концесия на спортния комплекс "Георги Аспарухов" на "Левски", но срещу ангажимент за построяването на три нови трибуни с козирки и довършване на сектор "А". Това става ясно от актуализирания в сряда от правителството План за действие за държавните концесии в периода 2021-2027 година.

Концесията на спортния комплекс на "Герена" е първа точка от правителствения план за концесиите. Предвижда се решението да бъде взето още тази година.

За да получи концесията, мажоритарният акционер в "Левски" Наско Сираков трябва да се ангажира с мащабното строителство, включително с довършването на новия Сектор "А", който все още няма козирка.

Клубът трябва да обещае построяването на нов паркинг и да разшири съществуващия..

Интересни са сроковете за изпълнение на възложеното строителство, предвид нестихващата финансова криза в "Левски". До 2026 година клубът трябва да построи козирката на сектор "А" и да разшири паркинга. До 2031 година "Левски" трябва да има нов стадион и нов паркинг.

На 29 януари миналата година строителната компания "Главболгарстрой" внесе в съда иск срещу футболен клуб "Левски" заради задължения от над 3.8 млн. лв. Парите се дължат за изграждането на сектор "А" на стадион "Георги Аспарухов". Реконструкцията на сектора бе направена през 2013 година, но той остана без козирка, защото парите свършиха.

По договор футболният клуб е трябвало да плати близо 3 млн. лв. на "Главболгарстрой" за строителството до 29 януари 2015 г., но това не се е случило.

Ако може да се вярва на данните, които идват от Варна, където вече 16 години се строи нов градски стадион, то "Левски" просто няма как със собствени усилия да свърши тази работа. Стадион "Варна" е с големината приблизително на "Георги Аспарухов" (23 000 седящи места), завършен е наполовина на груб строеж и са необходими още 50 милиона лева. Информацията бе поднесена от общинския съветник Димитър Карбов преди година и половина. Цената на цялото съоръжение е около 100 милиона лева.

Концесионен договор с подобен ангажимент вероятно би прогонил всеки инвеститор, който би пожелал да вземе "Левски". Единствената възможност е държавата да предостави концесията на Наско Сираков, а след това всички данъкоплатци да платят за новия стадион на "Левски". Това обаче би довело до политически скандал.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?