Поредна доза мъгляви уверения за 100-годишнината на Левски

Иво Тонев обеща сектор "А" на Герена през септември, но без козирка

"Това са несериозни неща", каза той, запитан дали промените във властта пречат на клуба

Иво Тонев. Снимка: БГНЕС

Малко повече от месец преди отбелязването на 100-годишнината на столичния Левски шефът на управителния съвет на клуба Иво Тонев се ангажира с нов срок за построяването на сектор "А" на стадион "Георги Аспарухов", който бе съборен м.г. в очакване на финансова инжекция от "Газпром".

Първоначално ексшефът на УС на спортния тотализатор и бивш общински съветник от ГЕРБ бе обещал строежът да бъде завършен до 24 май т.г., когато ще бъде честван вековният юбилей. След падането на кабинета "Борисов", зациклянето на проекта "Южен поток" и охладнелия интерес на руския газов гигант към евентуално спонсорство в Левски обаче, строителството бе замразено заради натрупани задължения към изпълнителя "Главболгарстрой".

"Трябва да ви съобщя две важни неща. Първото важно нещо е, че "Главболгарстрой" прекратява дейността си по строежа на сектор "А". Юристите работят по този казус и ще прекратим взаимоотношенията си по възможно най-коректен начин. Вторият важен въпрос е, че утре или другата седмица ще подпишем с друга фирма, която следващата седмица ще започне довършването на сектора", обяви Тонев в сряда на пресконференция.

Той обаче така и не изясни какви са конкретните причини клубната управа да свали доверието си от тази строителна фирма и да потърси нов изпълнител на проекта.

Уточнявайки, че "до този момент дадох някои обещания, част от които не изпълних", Тонев заяви, че няма да се ангажира с "конкретен срок", но все пак анонсира, че през септември т.г. сектор "А" на Герена ще може да приема публика. Макар и без да има козирка. По думите му довършването на строежа ще струва около 3 милиона лева, а козирката – около 2 милиона лева. До момента пък били изхарчени над 4.3 милиона лева. Тонев обаче не каза от кого са били осигурени тези пари.

Запитан откъде ще дойдат средствата, с които ще се финансира довършването на централния сектор на "Георги Аспарухов", той обясни, че "в бъдеще на тези нови изпълнители ще се плаща изцяло от приходите от сектор "А", без със задължения да бъде обвързван евентуален нов спонсор".

"Козирката не може да бъде изградена в България, тъй като няма фирма у нас, която може да изгради носещите профили. Така че затова казвам, че през септември "А" сектор няма да има козирка. Нейното изработване изисква два месеца, а поставянето 20 дни. Ако нещата се развият благоприятно, може в края на годината да поставим козирката... За да бъде завършен изцяло секторът, освен тези пари ще бъдат необходими още 2-2.5 млн. лв. Те ще бъдат необходими за сектора отвътре – зали, съблекални, ВИП-боксове, ложи и всичко необходимо. Едно нещо обаче е сигурно – хванал съм се да изградя сектора и няма да се откажа. Ще направя всичко възможно това да се случи. Имам някаква идея", добави шефът на УС на Левски.

Шефът на УС на Левски ту отрича външен натиск, ту го признава

Впечатление направи, че Тонев заяви няколко различни неща в отговор на журналистически въпроси – дали до патовата ситуация със стадиона се е стигнало заради външни хора, които по някакъв начин са попречили на реализирането на първоначалния план.

В началото на пресконференцията бившият шеф на Локомотив София заяви, че предпочита да не коментира този въпрос. След това, докато изреждаше благодарности към хората, които го подкрепят, добави, че не благодари само "на тези, които пречат". Накрая пък отрече доста лаконично да е бил саботиран: "Няма такова нещо. По принцип в България сме такива хора – ако 5 човека се радват и помагат, 5 човека пречат".

"През декември бяхме в Москва с Тодор Батков, говорихме с "Газпром", имахме оптимистични очаквания. Подписахме и с фирма, която да организира концерти на нашия стадион. Затова имах очаквания, че финансирането няма да е проблем. Но до днешна дата няма договор с "Газпром". Аз съм започнал строежа и няма да се отказвам, докато не го завърша. Срещнах много проблеми, вероятно ще има и още, но няма да се откажа. Не се чувствам подведен, защото това бе мое решение. Нямам намерение да се крия или да се оплаквам", коментира Тонев, помолен да изброи конкретните обстоятелства, които м.г. са му дали увереност да настоява за разрушаването на сектор "А" на Герена.

Той обаче предпочете да не се спира на подробности, като например кой му уреди среща с шефа на руската газова компания Алексей Милер, нито пък дали случайно ръководството на Левски не е получавало уверения за финансовата си стабилност и от други места.

Тонев не коментира и съмненията, че проблемите около строежа на централния сектор на стадион "Георги Аспарухов" рязко се задълбочиха след падането от власт на бившия премиер Бойко Борисов, по чието време в "синия" клуб се радваха на завидна за България обезпеченост.

Клубът бил "над политиката", защото носи името на най-великия българин

На директен въпрос дали моментното състояние на клуба е следствие от промяната на политическата конюнктура в страната, той се отплесна в кратка емоционална реч как отборът носи името на най-великия българин и винаги е стоял "над политиката".

Близките отношения между Тонев и партийния му лидер Борисов също не попаднаха във фокуса на изказванията му по време на пресконференцията.

Шефът на УС на Левски не коментира и обстоятелството, че случайно или не той стана част от клубната управа покрай подписването на договор с втората по големина руска банка "Внешторгбанк" (ВТБ), като втори спонсор на "синия" клуб освен мобилния оператор "Мтел". Междувременно ВТБ участва преди около две години чрез свое инвестиционно дружество в покупката на акции от "Булгартабак", влизайки в съдружие с мажоритарния собственик на "Корпоративна търговска банка" (КТБ) Цветан Василев. Успоредно с това руската банка стана собственик и на близо 10% от акциите на КТБ.

"Това са несериозни неща", отсече Иво Тонев в сряда в отговор на въпрос на Mediapool дали финансовите проблеми в Левски имат някаква връзка с открития конфликт между оказалия се в опозиция Бойко Борисов, банкера Цветан Василев (закупил пловдивския гранд Ботев по време на мандата на ГЕРБ – бел.ред.) и медийния магнат и депутат от ДПС Делян Пеевски (чиито медии неистово подкрепяха правителството на ГЕРБ, а след изборите през май м.г. станаха негови категорични противници – бел.ред.).

Тонев не пожела да коментира и думите на Батков от неотдавнашно негово интервю пред Дарик радио, в което обяви, че има политически натиск над клуба, както и че той нямало да го остави "в ръцете на задкулисието".

В края на пресконференцията си Тонев не пропусна да удари рамо на "благодетеля" на клуба, отбелязвайки, че феновете от агитката в сектор "Б" трябва да се отнасят с повече уважение към Тодор Батков, тъй като дори и "хипотетично да дойде друг собственик", той вече десетина години издържа отбора. След отпадането от турнира за Купата на България от Ботев привържениците на "сините" са в открита война с адвоката, когото призоваха да допусне публичен одит в клуба, да обяви акции за продан "и довиждане".

Иначе Тонев на няколко пъти обяви модела в родния футбол, при който големите клубове зависят от едноличен собственик, за неправилен. Не посмя обаче да коментира целите на учредения преди два месеца тръст на привържениците на Левски - "Синя България", чиято основна идея е да работи за влизането на феновете в управлението на клуба и за махането на Батков.

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт