Държавата е безсилна пред застрояването на терените около морската база на НСА

Държавата е безсилна пред застрояването на терените около морската база на НСА

Вътрешният министър Цветан Цветанов и регионалният министър Лиляна Павлова, заявиха, че не могат да направят нищо в случая със застрояването на терените около базата на НСА в Несебър, освен да разпоредят административни проверки и в най-добрия случай временно да спрат строителството.

Цветанов и Павлова се срещнаха с ректора на Национална спортна академия Пенчо Гешев, след като в сряда сутринта стотици студенти се събраха на протест пред сградата на Министерския съвет заради вече започналото строителство върху спорните имоти около морската база.

Ръководството на НСА твърди, че около базата се изграждат пет хотела върху площ, шест декара от която са на академията. Според него документите за собственост на частниците са фалшифицирани. По случая се водят шест съдебни дела, четири от които вече са приключили в полза на частните собственици и има решение на Община Несебър за влизане във владение на имотите. Освен това НСА няма и никога не е имала акт за собственост върху терените около сградите на спортната база, стана ясно от думите на Павлова.

"Временно можем да спрем строителството, докато се произнесе съдът и по останалите парцели, за които все още се водят дела”, каза регионалният министър.

Тя обясни, че е разпоредила проверка на Регионалната дирекция за национален строителен контрол в Бургас и на Агенцията по кадастъра, които да установят има ли нарушения на самия строителен процес. Предишна проверка е показала, че строителните книжа на частните собственици са изрядни. Това означава, че строителството може временно да се преустанови, ако има административни нарушения, например, но не и да спре окончателно. В противен случай съдът отново ще се произнесе в полза на частните собственици, които могат да претендират за пропуснати ползи.

”Изпълнителната власт не може да се намесва в казус между собственици, ползватели на терена и решенията на местната власт”, каза от своя страна министър Цветанов. Той каза, че полицията може само да съдейства за спиране на строителството, ако ДНСК установи нарушения.

Цветанов допълни, че текат полицейски проверки за други имоти в същия район, за които са установени ”злоупотреби с документи” и най-вероятно ще започнат досъдебни производства.

Цветанов припомни и полицейска акция от преди година, когато е задържан шефът на Административния съд в Бургас (Атанас Вълков – бел.ред.), който е трябвало да изповяда сделка за 2 млн. евро за присвояване на имоти на същата територия с фалшифицирани документи.

Вътрешният министър се ядоса на журналистически въпрос дали е отишъл при протестиращите студенти, защото се чувства гузен след оказано им полицейско насилие.

“Няма упражнено полицейско насилие. Има просто лица, на които им е снета самоличността и след това са освободени. Полицията трябва да се грижи за обществения ред в държавата и в столицата и всеки един протест трябва да бъде законен”, заяви Цветанов. Той уточни, че студентският протест в сряда е незаконен т.е. няма разрешение от общината и е създал усложнения с пътния трафик в центъра на София.

Според него полицията днес е била изключително толерантна към студентите.

“Ние знаем какъв е проблемът и не винаги използваме целия репресивен апарат, който имаме по закон. Това би могло да провокира по-голямо напрежение. Това, което искахме да направим днес, с този разговор, който проведохме и с ректора, и с представителите на студентите, е действително тези студенти да разберат, че ние полагаме максимални усилия и грижи да съхраним интересите на НСА, на българския спорт и националните интереси, а не да прикриваме каквото и да било от всичко случило се в по-ранните часове”, каза Цветанов.

Цветанов се обърна към журналистите с въпроса те какво са направили да защитят интереса на спортната база. “Защо не питате докъде е стигнало делото със задържания съдия, който искаше да изповяда сделка за 2 млн. евро с документи, които лично той е участвал в овехтяването на нотариалните актове за собственост на определените лица, които влизаха в това договаряне”, попита Цветанов. От думите му стана ясно, че “овехтяването” се състояло в писане на документа на пишеща машина и поливането му с чай.

“Преди да станем министри, ние сме граждани на това общество и ще продължим да бъдем граждани на това общество”, каза в заключение Цветанов.

По-рано в сряда над стотина студенти и преподаватели от НСА, както и техни колеги от други университети се събраха на езерото "Ариана", за да протестират срещу опитите за застрояване на водната база в Несебър. После протестиращите се насочиха към Орлов мост и спряха движението на автомобили за половин час. След това групата тръгна към сградата на Министерския съвет, където протестът продължи около час.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?