Държавата наля 27.5 млн. лева във ВМЗ-Сопот

Погасяват се заплати и се рестартира производството

Държавата наля 27.5 млн. лева във ВМЗ-Сопот

Държавата наля в закъсалите Вазовски машиностроителни заводи (ВМЗ) в Сопот 27.5 млн. лева, с които трябва да се съживи производството на оръжейното предприятие и да се потуши недоволството на около 2000 работници, които не са си получавали с месеци заплатите.

 

Средствата са прехвърлени чрез Държавната консолидационна компания (ДКК), която придобива акции на стойност 27.5 млн. акции от ВМЗ-Сопот ЕАД чрез увеличаване на капитала на дружеството, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма в понеделник.

 

"Придобиването на акции на ВМЗ от страна на ДКК е стъпка от преструктурирането на дружеството. По този начин в компанията е инжектиран финансов ресурс от 27.5 млн. лева, от които са погасени неотложни задължения, изплащат се работни заплати и се рестартира производството", съобщиха от ведомството.

 

Държавната консолидационна компания бе създадена през 2010 година, като в нея бяха апортирани дялове и акции от дружества, в които държавата има участие.

 

Идеята бе чрез компанията да се заобиколи Законът за сребърния фонд, според който всички приходи от приватизация трябва да влизат в него, и да се разпределят като дивидент в полза на бюджета. Така бяха продадени миноритарните дялове в електроразпределителните дружества.

 

С преведените средства от компанията до края на деня ще бъдат изплатени всички забавени възнаграждения към работниците – две заплати и половина и два аванса.

 

От министерството припомнят, че в "резултат на направения детайлен анализ по предложение на министър Стойнев, на 19 юни правителството прие доклад с мерки за стабилизиране и развитие на компанията", но отново не дават никаква информация какви са конкретните мерки.

 

Две седмици по-късно стана ясно, че кризисното положения в завода ще бъде временно стабилизирана с външни средства, каквито и бяха първоначалните очаквания.

 

"Очаквам от мениджмънта на предприятието адекватни действия в отговор на усилията на министерството за стабилизиране на ВМЗ. Смятам, че са необходими усилия в две посоки – активно търсене на нови поръчки и много висока ефективност и прозрачност при управлението на дружеството и изпълнението на текущите поръчки", заяви министърът на икономиката Драгомир Стойнев, цитиран от ведомствения пресцентър.

 

В началото на месеца той обяви, че правителството ще търси кредит от държавна компания за ВМЗ Сопот, които според неговите данни имат задължения от 170 млн. лева. Стойнев каза тогава, че дългосрочният план за спасението на Вазовските заводи е нова процедура по приватизация, но малко по-късно заговори, че правителството ще се опита да запази предприятието държавно.


Правителството на Бойко Борисов изплати в подобна ситуация заплатите в завода с пари от "Кинтекс".

 

Опитът да се продаде предприятието завърши безславно в средата на януари 2013 година с неприета от държавата оферта на единствения останал на финала кандидат – фирмата ЕМКО.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес