Държавата намери пари за проекти от "Трансгранично сътрудничество"

Осигурено е национално съфинансиране за шест договора по програмата за трансгранично сътрудничество Румъния – България, съобщи в петък министърът по управление на еврофондовете Томислав Дончев. Той се срещна с представители на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) и Управляващите органи (УО) на Оперативните програми. Дончев не уточни какво е държавното участие в шестте европейски проекта.

В средата на май лидерът на СДС Мартин Димитров алармира, че България не може да усвоява еврофондове по програмата “Трансгранично сътрудничество”, защото държавата не си плаща вноската за участие.

Димитров даде за пример община Свищов, която има одобрен проект по програмата за трансгранично сътрудничество с Румъния. Стойността му е 6 млн. лв. и е за ремонт на централна част на града до пристанищния комплекс. Държавата трябва да съфинансира проекта с 8% от сумата или 480 000 лв., за да стартира проектът, но до този момент не го е направила.

“Защо има пари за хеликоптери и за спортна зала за 110 млн. лв., но за вноски, за да имаме достъп до еврофондове, пари няма”, попита тогава Димитров. СДС поиска отчет от министър Дончев за участието в колко и за кои европрограми не сме си платили вноските.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?