Държавата няма договор с ПИБ за обратно изкупуване на акциите

Владислав Панев

Държавата няма договор с ПИБ за обратно изкупуване на дела, който Българската банка за развитие купи преди година за близо 140 млн. лв.

Това е станало ясно по време на общото събрание на ПИБ, съобщи финансистът и кандидат-депутат от "Демократична България" Владислав Панев.

"Няма споразумение да изкупим акциите на държавната Българска банка за развитие с лихвите, то не може и да има такова", заяви изпълнителният директор на ПИБ Никола Бакалов на днешното общо събрание на банката на въпрос на акционер. Миналото лято покрай скандалното влизане на двойна цена на ББР купих 1000 акции от ПИБ именно, за да ходя на събрания", написа Панев.

През юни 2020 г. правителството на Бойко Борисов обяви, че държавата през ББР смята да закупи близо 19% дял от ПИБ за почти 140 млн. лв. (по 5 лв. на акция), тъй като това е последната пречка пред влизането на България в чакалнята за еврозоната – механизма ERM II. Дни по-късно сделката се случи, а на 10 юли страната действително бе приета в ERM II и в Банковия съюз на ЕС.

На правителственото заседание при одобряването на операцията Бойко Борисов настоя да се запише, че акциите на ПИБ ще бъдат изкупени обратно с лихвите. Още тогава специалистите изразиха съмнение, че такава договорка изобщо е валидна. Сега се потвърждава, че формална договорка между държавата и двамата големи акционери в ПИБ – Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, за задължително обратно изкупуване няма.

"Сега лъжата лъсва, не че е голяма изненада. Точно защото не се вързахме, с адв. Албена Белянова обжалвахме решението ББР да плати 160 млн. лева за акции по 5 лева всяка. В момента пазарната им цена е 1.70 лева. Това, че досега управляваха лъжци не е новина. Въпросът е да го променим трайно. За да имаме шанс за просперитет", коментира Владислав Панев.

Сделката за покупката на дела от ПИБ бе обект на дейността на създадена за целта временна анкетна комисия в 44-ото Народно събрание. В крайна сметка в операцията не бе установено нищо незаконно.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес