Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Държавата отрича провал на реформата за деинституционализация на децата

С тенденциозни примери се омаловажава свършеното, а то е насочено към превенция на изостяването и осигуряване на семейна среда, не към настаняване в институции

0 коментара
Държавата отрича провал на реформата за деинституционализация на децата

Социалното министерство отхвърли в петък основните изводи в доклада на правозащитната организация Интернационал за правата на хората с увреждания , който твърди, че България е заменила системата си от големи и стари сиропиталища с новопостроени, по-компактни сгради, които продължават да функционират като институции, но отношението към децата с увреждания остава същото – на изолация и унижения.

Примерите не са представителни и омаловажават реформата

"Посочените в доклада на Интернационал за правата на хората с увреждания изводи са тенденциозни, не са представителни и целят да омаловажат процеса на деинституционализация в България", се казва в позиция на социалното министерство, което посочва, че фокусът на реформата за деинституционализация на грижите за деца е именно към превенция на изоставянето и реинтеграция в семейна среда, а не настаняването в институции.

От ведомството дават и примери за това, че към момента държавата е извела специализираните институции над 90% от децата, настанени в тях и е закрила 116 специализирани институции (над 80% от съществуващите към 2010 г.), включително и всички домове за деца с увреждания", посочват от ведомството.

Повечето деца са обхванати в семейна среда

Най-важното, според министерството е, че основният фокус на реформата не е осигуряване на резидентна грижа за деца, а превенция на изоставянето и реинтеграция в семейна среда.
Най-големият резултат от реформата е именно превесът на грижата в семейна среда за децата. Данните за децата в публична грижа показват, че много по-висок е делът на тези, които се отглеждат в семейства на роднини или близки и в приемни семейства, в сравнение с броя на децата в резидентна грижа", посочват от ведомството.

Към 31 октомври 2019 г. децата, настанени в семейства на роднини или близки, са 4 628; децата, настанени в приемни семейства, са 2 093; а децата и младежите, настанени в услуги за резидентна грижа (центрове за настаняване от семеен тип) са 2 887, като това е общият брой децата и младежите с и без увреждания. За сравнение около 80 % от децата във формална грижа през 2010 г. са ползвали резидентните услуги.

"Отричаме и невярното твърдение, че "България сегрегира децата и младежите с увреждания и ги обрича на живот в услуги, които са всъщност по-малки институции". Тази манипулация напълно се опровергава дори само от факта, че за близо 27 000 деца с трайни увреждания (над 50% увреждане) се получава месечна парична помощ за отглеждане на дете с трайно увреждане. Тази помощ може да се получава само за деца, които живеят в семейна среда и се отглеждат от родители, роднини или близки или приемни семейства", казват от ведомството. И посочват, че децата до 18 г. с увреждания в резидентна грижа са 618. Младежите в центровете за настаняване от семеен тип са 804. "От съпоставаката на тези числа е очевидно, че превес за децата с увреждания има грижата в семейна среда. Подкрепата в семейна среда се допълва и с всички услуги (информиране и консултиране, рехабилитация, дневна грижа, терапия, обучения за придобиване на умения и др.), които са безплатни за децата.

Държавата отрича нарушаване на човешки права в домовете

Според министерството изложените в доклада на организацията Интернационал за правата на хората с увреждания факти и обстоятелства са тревожни и ще бъдат проверени от контролните органи на Агенцията за социално подпомагане и Държавната агенция за закрила на детето. Въпреки това Министерството на труда и социалната политика не приема от единични случаи да се правят генерализирани изводи и заключения за процеса на деинституционализация на грижите за деца в България. Отхвърляме възприетия в доклада подход въз основа на констатации за нереформирана услуга за пълнолетни лица да се правят изводи за услуги за деца.

"Описаната картина в доклада в никакъв случай не отговаря на реалната ситуация в България. Категорично отричаме, че "в българските групови домове има нарушение на човешките права", се казва в позицията на министерството.

"Искаме да подчертаем, че обективен анализ на предприетата от правителството през 2010 г. реформа за деинституционализация на децата в Република България може да се направи само, ако се анализират всички предприети законодателни и други мерки, а не да се правят изводи само от един ограничен кръг подбрани услуги", допълват оттам.

Центровете, наследили Могилино, са проверявани

От ведомството казват, че е била извършена проверка във всички центрове за настаняване от семеен тип, в които има настанени деца и младежи от закрития Дом за деца и младежи с умствена изостаналост в с. Могилино.

"Проверката установи, че всички деца и младежи в центровете са в добро състояние, забелязва се напредък в развитието и социалните умения и добро качество на грижа за тях. Осигурени са и съпътстващи и подкрепящи услуги в общността за консултиране, рехабилитация, терапия и други, както и включване в образование. Техните права не са нарушени. Поради това не можем да приемем проблемите, установени в резидентната услуга за пълнолетни лица, да се прехвърлят към добре работещи услуги за деца", казват от министерството.

Децата живеят по-добре

"Деинституционализацията не завършва със закриването на специализираните институции и извеждането на децата от тях. Напротив - тя тогава започва. Най-трудно се променят нагласи и начин на работа, защото и "най-хубавите сгради" да бъдат построени, ако в тях животът на хората и работата на специалистите не се променят деинституционализацията ще остане само на думи.

Категорично твърдим, че животът на децата с увреждания след извеждането им от старите големи институции е по-добър. В момента усилията ни са насочени към подобряване на качеството на грижа, както и подобряване на уменията на специалистите".

Фокусът на реформата е превенция на изоставянето

Категорично възразяваме срещу твърденията, че фокусът на реформата е върху извеждането на децата от специализирани институции и настаняването им в "малки групови домове".

"Напротив, фокусът на реформата е превенция на изоставянето на децата и реинтеграция в семейна среда. Създадохме и услуги за ранна интервенция на уврежданията именно, за да подкрепим родителите да не изоставят децата си с увреждания. Считаме, че преди да се отправят такива тежки и неверни твърдения за предприетата от нас реформа, трябва да се анализират и всички наши законодателни и други мерки, а не да се правят изводи само от един ограничен кръг услуги, каквито са резидентните услуги", посочват от ведомството.

Реформата не е приключила, но е най-мащабната и следва европейските насоки

От министерството допълват, че деинституционализацията на грижите за деца е най-мащабната реформа в социалната сфера предприемана досега в България. За постиженията си в тази сфера страната ни е давана за пример от Европейската комисия и международни организации като Детския фонд на ООН – УНИЦЕФ. В Закона за социалните услуги, който влиза в сила от 1 януари 2020 г., изрично е записано, че до януари 2035 г. всички домове за пълнолетни лица следва да се закрият. Съгласно закона, за всички пълнолетни лица с увреждания ще има индивидуален план за подкрепа и като първа възможност ще се търси живот в семейна среда, а не в резидентна грижа.

От ведомството посочват, че деинституционализацията на грижата за децата в България все още не е приключила, но както и в самото ѝ начало, така и сега, тя се основава изцяло на принципите, заложени в Общите европейски насоки за преход от институционална грижа към услуги, предоставяни в общността. 

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.