Държавата продължава да не плаща здравните вноски на деца и пенсионери

Държавата продължава да не плаща здравните вноски на деца и пенсионери

Държавата продължава да не внася здравните вноски на децата и пенсионерите, става ясно от приетите в петък от Надзорния съвет на НЗОК отчети за изпълнението на бюджета на касата за месеците февруари и март.

Според отчета на НЗОК през февруари от приходи от здравни вноски и държавни трансфери са събрани 137.8 млн. лева. Справка на НАП отпреди няколко седмици обаче сочи, че през февруари само от здравни вноски са събрани 118.3 млн. лева. Това означава, че държавата е превела само 19.5 млн. лева за осигуряваните от нея групи, при положение, че месечно трябва да внася близо 80 млн. лева.

Според отчета на касата за март от здравни вноски и трансфери са събрани 121. 3 млн. лева, а според справката на НАП само от вноските на работещите през месеца са събрани 120.7 млн. лева, което означава че държавните трансфери са били едва 600 000 лева.

От справката става ясно още, че касата харчи повече от това, което отчита като събрано. За февруари например при събрани 137.8 млн. лева тя е изразходвала 142.4 млн. лева. Вероятно останалата част от сумата е държавна субсидия, но не е ясно защо тя не е отразена като трансфер. Дори и с нея обаче държавата пак не покрива пълната си месечна вноска.

През март при събрани 121.3 млн. лева са изразходвани 186.2 млн. лева и тук вече държавата е додала сериозна сума, но отново не става ясно защо тя не е под формата на трансфер.

Практиката държавата да не внася пълната сума или изобщо да не внася вноските на деца и пенсионери датира от мандата на предишното правителство, за което сегашните управляващи от ГЕРБ многократно ги критикуваха.

От началото на годината здравната каса не плаща редовно на договорните си партньори, което създава сериозни затруднения за функционирането на системата – заплатите на персонала в болниците се бави, трупат се дългове към доставчици.

В същото време от НАП отчитат по-добра събираемост от здравни вноски спрямо същите месеци на миналата година. В действителност дължимите суми за изработеното от болници, джипита и специалисти надхвърлят заложеното в бюджета на здравната каса, тъй като той беше занижен спрямо миналогодишния.

Споделяне

Още по темата

Още от България