Държавата се сети, че няма къде да отпечата бюлетините

Вероятно ще бъде закупена допълнителна техника за печатницата на БНБ

Държавата се сети, че няма къде да отпечата бюлетините

По-малко от шест месеца преди изборите стана ясно, че БНБ и двете лицензирани печатници не могат да се справят с отпечатването на бюлетините за местния вот. Поради тази причина най-вероятно ще се закупят допълнителни машини за печатницата на БНБ.

Проблемът бе обсъден във вторник на среща при председателя на парламента Цецка Цачева с представители на всички парламентарни групи, на правителството, на Централната избирателна комисия(ЦИК) и печатницата на БНБ.

Миналата седмица от печатницата на БНБ са информирали писмено Цачева, ЦИК и премиера Бойко Борисов, че капацитетът ѝ позволява да се отпечатат около 9 млн. бюлетини, а за местния вот бройката ще бъде 18 млн., но в 4000 различни комбинации. На изборите ще се гласува за кмет на кметство (в населени места над 100 жители), за общински съветници и за кмет на община, а в трите големи града София, Пловдив и Варна, ще се пуска бюлетина и за районен кмет.

Според Изборния кодекс печатницата на БНБ може да възложи на лицензирани печатници (които могат да печатат ценни книжа) изработването на изборните книжа. Двете такива лицензирани печатници са "Демакс" и "Дунав прес". На срещата при Цачева обаче се разбрало, че и трите печатници едва ли ще могат да се справят при сегашния си капацитет.

Институциите са обсъдили три варианта за справяне с проблема. Първият: да бъде променено изборното законодателство така, че изборните книжа да не се бъдат отпечатвани в лицензирани печатници. Тази опция обаче поставила въпроса за сигурността и риска от нова "Костинбродска афера".

От Реформаторския блок предложили бюлетините да се печатат в Румъния, но този вариант е бил отхвърлен поради опасения, че така може да се наруши Изборният кодекс или да се застраши националната сигурност.

Отхвърлено е било и предложението спешно да се лицензират още печатници, които да се включат в отпечатването на бюлетините.

В крайна сметка, според обясненията на финансовия министър Владислав Горанов, институциите са решили, че най- приемливият вариант е да се закупи допълнителна техника за печатницата на БНБ, която има грижата за изработването на изборните книжа.

Според депутата от БСП Мая Манолова обаче по време на срещата представителят на правителството поставил въпроса да се върне стария режим - областните управителите да избират печатници, на които да възлагат печатането на бюлетините. Според нея това е предпоставка за манипулация на вота и БСП ще е твърдо против.

Манолова заподозря, че идеята цели промяна в Изборния кодекс, в който освен да се реши проблемът с отпечатването на бюлетините, ще се махне и преференцията за общинските съветници.

Председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че ГЕРБ няма да внесе промени в кодекса, нито ще подкрепи такива преди местния вот през октомври. В момента всяка една промяна на Изборния кодекс, направена от която и да е политическа сила, ще доведе до политически безсмислен дебат в българския парламент, каза той. И добави, че въпросите за всички дефекти и дефицити, които се констатират в изборните правила, трябва да се отправят към Мая Манолова.

"Никой не е поставял въпроса за промяна в Изборния кодекс, всички бяхме на мнение, че не е необходимо в момента да се отваря темата за Изборния кодекс, защото това ще предизвика голямо напрежение в обществото, което не е нужно никому, най-малкото за спокойствието на местните избори", заяви и Радан Кънев, съпредседател на ПГ на Реформаторския блок.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?