Държавата търси нови начини да събере дълговете към “Булгаргаз”

Обсъждат се различни начини за редуциране на дълга на топлофикационните дружества към “Българгаз”, съобщи пред журналисти енергийният министър Мирослав Севлиевски в сряда. Той допълни, че е създадена работна група, която до 15 април трябва да е готова с предложенията за подобряване събираемостта на държавната газова компания.

Общо около 270 млн. лв. са несъбраните вземания на дружеството, като 140 млн. лв. от сумата е дълг на топлоснабдителите. Класацията на борчовете оглавява Топлофикация София, следвана от фирмите в Пловдив, Шумен, Бургас и Варна, сочат данните на “Булгаргаз”, обявени от изпълнителния директор Кирил Гегов.

Въпреки че държавата значително редуцира дълга на Топлофикация София към “Булгаргаз”, не съм удовлетворен от темпа на събираемостта на вземанията, каза енергийният министър. Той обаче не пожела да коментира дали уреждането на търговските взаимоотношения между газовата компания и столичната топлофикация ще стане с искане на държавата да увеличи дела на “Булгаргаз” в дружеството за сметка на този на Столична община, както веднъж вече бе намалена част от борча на топлофикацията срещу акции.

Министър Севлиевски коментира, че направените индикативни предложения за дисконтиране на дълга на “Химко”, Враца, от "Интер РАО България" и "Индагро България"  не са били удовлетворителни и затова са отхвърлени. Той обаче отказа да спомене конкретни параметри на офертите за разсрочване и намаляване на газовия борч на “Химко”. По думите му онзи, който иска да поеме дълга на торовия завод, трябва да докаже, че може да упавлява компанията.

От "Булгаргаз" отчетоха увеличение с 3 процента на потреблението на природен газ в страната, както и на транзитираните количества за Турция, Гърция и Македония с 16,34 на сто за първото тримесечие на годината, спрямо същия период на 2004 г.

1,070 млрд. куб. м синьо гориво са доставени в страната за периода януари-март 2005 г. За Турция, Гърция и Македония са транспортирани 4,373 млрд. куб. м природен газ за същото време. Вече е подписано споразумение с Гърция за поетапно вдигане на количествата, като в периода 2007-2010 г. страната ни ще доставя на южната ни съседка по 3 млрд. куб. м гориво годишно, при сегашен транзит около 2 млрд. куб. м.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?