Държавата тръгва срещу нелегалните залагания в Интернет

Държавата тръгва срещу нелегалните залагания в Интернет

След като обяви война на тютнопушенето, като предложи драстично вдигане на акциза на цигарите, вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков ще се бори с още един порок – хазарта. И по-скоро с нелегалните залози в интернет, чрез които се отклоняват милиони левове бюджетни приходи.

По данни на Министерството на финансите оборотът от тази дейност бил над 1 млрд. лв. годишно.

Дянков съобщи пред репортери в петък, че безпрепятственото залагане в мрежата го провокирало да възложи анализ, който да покаже каква е реалната ситуация и колко губи държавата от незаконните залози. Най-късно до десетина дни министърът щял да знае на каква сума възлизат залозите в интернет и колко губи хазната.

"Според мен колкото и да губи държавата, е много и трябва да се направи нов законпроект, така че, както е например в САЩ, това да спре като практика или да се ограничи", заяви министърът.

"Интернет е глобална мрежа и няма как да се спре, но има технически начини, както са ми казали нашите експерти, да се види от кои компютри към кои уебсайтове, където има залози, има постоянна връзка. По този начин, предполагам, може да има някаква борба", предположи той.

Дянков не беше сигурен, че заради борбата с незаконните залози трябва да се направи интернет-полиция, но заяви, че за нелегалните залагания в мрежата ще има нов закон.

Неотдавна срещу нелегалните залагания в интернет се обяви Държавната комисия по хазарт (ДХК), чиито председател Димитър Терзиев заяви, че хазартът в мрежата трябва да се постави под контрол.

Според него интернет-сайтовете за залагания са регистрирани на сървъри в чужбина. В моментна сайтовете за залагания на български са над 4000. Терзиев цитира данни на МВР, според които залозите в нелегални онлайн страници за година са за около 700 млн. лв., пари, които изтичат от страната.

Шефът на комисията по хазарта предположи, че онлайн-залаганията биха могли да се контролират от компютърен сървър в страната, свързан с Националната агенция за приходите. Така ще се следи постоянно всеки участник, регистриран с уникален код, с какъв ресурс играе. А и залозите стават най-често чрез банкови карти, издадени в страната.

Проблемът със залаганията по интернет не е само български. В други страни обаче има и много начини за легални интернет залагания. У нас дори подаването на тотофишове по интернет в игрите на държавния спортен тотализатор и до днес не е осъществено поради различни интереси, които се преплитат в доходоносния хазартен бизнес.

Според Закона за хазарта легална е тази хазартна дейност, за която е получено разрешение за упражняването ѝ от ДХК. Така за легални се признават лотарии, томболи, тото, лото, числови лотарийни игри "Бинго" и "Кено", игри с игрални автомати и други съоръжения, игри на игрални маси в казино и залагания върху резултати от спортни състезания и случайни събития. В списъка обаче липсват залаганията по интернет.

Наказателният кодекс казва, че "наказателна отговорност носи онзи, който без разрешение устройва хазартна игра". При интернет сайтовете за залагания, особено регистрираните в чужбина, не е ясно кой е собственикът и кой прибира печалбата от залозите. Залагащите в мрежата могат да бъдат санкционирани, ако се докаже, че "системно" участват в хазартни игри и то със знанието, че играта е незаконна, т.е. нелицензирана.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес