Държавна поръчка само за перспективни специалности, за останалите – платен прием

Платеният от държавата прием ще зависи от качеството и реализацията на студентите

Снимка: БГНЕС

Държавата ще финансира само качествените специалности в университетите и такива, от които пазарът на труда има нужда, а висшите училища ще могат да компенсират намаления държавен прием по останалите специалности с платен прием. Това решиха депутатите от парламентарната образователна комисия в сряда, когато започнаха да гласуват на второ четене промени в Закона за висшето образование, предложени от просветното министерство и депутати от различни политически сили.

Дълго чаканият и предложен от просветното министерство закон цели да промени философията на финансиране на висшето образование като насочи приоритетно финансовия ресурс към необходими и качествени специалности и към университетите, които развиват наука, и намали или спре приема по ненужни специалности.

Според приетите в сряда от депутатите текстове занапред приемът по отделните професионални направления и специалности ще зависи от оценката за учебната и научната дейност, данните за реализацията на завършилите студенти и докторанти, приоритетите за обществено-икономическото развитие на страната. Министерският съвет ще определя списък с приоритетни и защитени специалности. За новооткритите специалности, за които няма данни за реализацията на студентите, ще бъде правена оценка на потребностите на пазара на труда от Министерството на труда и социалната политика.

Университетите ще имат право да компенсират намаления държавен прием като организират платен. Платеният прием обаче няма да може да надвишава бройките на намаления държавен прием. Тоест, ако досега един университет е обучавал по 400 души в определена специалност, но държавата определи, че занапред държавният прием ще е 300 души, то висшето училище има право да обяви платен прием най-много за 100 бройки.

В първоначално предлагания текст това ограничение не съществуваше, но от министерството предложиха редакция, след като и депутати изразиха опасения, че това може да доведе до бум на платения прием.

Според ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков обаче платен прием за некачествените специалности изобщо не трябва да се допуска. “Законът веднъж казва, че приемът ще се намалява в по-некачествените направления и специалности и след това именно за тях се разрешава по-голям платен прием“, коментира той.

Сега Законът за висшето образование дава възможност след запълване на местата за обучение по държавна поръчка, университетите да обявят платен прием в рамките на капацитета за съответната специалност, но не повече от 5% от него.

Според образователното министерство обаче на държавните висши училища трябва да се даде възможност да компенсират намалената държавна поръчка с платен прием, за да бъдат равнопоставени с частните. Главният секретар на министерството Красимир Вълчев коментира, че очакванията са към платения прием да няма толкова голям интерес, тъй като обучението ще е по-скъпо и така ще бъдат пренасочени студенти именно към важните и перспективни специалности с държавно финансиране.

На следващи заседания депутатите трябва да гласуват и още ключови предложения като ограничения за това кой може да става ректор на университет, мярка срещу т.нар. “летящи професори“, а именно – един преподавател да участва в акредитацията само на едно висше училище, промени, свързани с трудовите договори на преподавателите, промени в работата на студентските съвети и др.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?