Държавните бензиностанции - чрез ПЧП или на франчайз

Още 500 млн. лв. дава държавата на бизнеса и хората по Covid мерки, съобщи министърът на икономиката

Държавните бензиностанции - чрез ПЧП или на франчайз

Държавата официално призна, че не планира да строи верига от бензиностанции, а по-скоро да я изгради чрез публично-частно партньорство или чрез франчайз. Това стана ясно от думите на министъра на икономиката Лъчезар Борисов пред бТВ. Към момента все още не е ясно кой точно модел ще бъде избран.

За това, че държавата няма намерение да строи нови бензиностанции се разбра още в края на май тази година от изказване на предшественика му Емил Караниколов.

Към момента това, което не иска да каже икономическото министерство, е дали новата верига ще бъде изградена по модела на превземането на разпространението на печата и собствениците на малки бензиностанции ще бъдат притиснати да участват под някаква форма в новата верига на бензиностанции, която ще създаде Държавна петролна компания.

Решението за нейното създаване беше взето през пролетта на тази година с идеята да се разбие монопола на големите вериги и да се осигури конкуренцията на пазара.

"Документите за създаването на компанията са готови на 99%. Предстои да се вземе решение на Министерския съвет", каза Лъчезар Борисов.

Той не отговори дали първата бензиностанция под шапката на държавната компания ще заработи през пролетта на 2021 г., така както обеща предшественика му.

"Спазваме закона, движим се по правилата", лаконичен беше икономическият министър.

Той посочи, че до момента държавата е наляла около 900 млн. лв. в бизнеса и хората по Covid мерки с цел преодоляване на кризата. До края на годината и началото на следващата ще бъдат инвестирани още около 500 млн. лв. по мерките, които се финансират от министерствата на икономиката и на социалната политика, каза Лъчезар Борисов. По думите му те са дали положителен резултат.

Министърът на икономиката посочи, че намалената ДДС ставка от 20% на 9% за заведенията, въведена като антикризисна мярка, също е имала положителен резултат.

"Видяхме запазване на работни места и ефект по линия на изсветляване на бизнеса. Имаше дори увеличаване на приходите от данъци и тази мярка даде своя ефект. Това запази икономиката ни в добра кондиция", каза Лъчезар Борисов.

Той определи Бюджет 2021 като първият рационален, насочен към хората и икономиката. Посочи още, че бюджет трябва да се разглежда успоредно със средствата от ЕС и в него има много пари за бизнеса.

"Постигнахме уникална финансова стабилност. На второ място сме в ЕС по този показател. Член сме на ERM ІІ. В тази сфера по приходната част и изсветляване на бизнеса, България е може би един от лидерите в ЕС. България остава лидер и по кредитен рейтинг на Балканите нямаме конкуренция", каза още министърът на икономиката.

"Когато говорим за бюджет, и социалната, и здравната сфера, и за образователна, вярвайте ми, че инвестираме в бъдещето и в нашата икономика. В такава криза ако нямаме хора и човешкия капитал, ние няма да имаме икономика. Призовавам гражданите да спазват противоепидемичните мерки", каза още Лъчезар Борисов.

Той се е самоизолирал и е под домашна карантина, въпреки че PCR тестът му е отрицателен. Причината е няколко заразени с коронавирус положителни служители в администрацията на Министерството на икономиката - от шофьора и секретарката до директор на дирекция, както се изрази министъра. Той продължава да работи от дома си.

Сградите на Министерството на икономиката са затворени за пълна дезинфекция.

Споделяне

Още от Бизнес