Държавният секретар на Тръмп е за твърд курс към Русия

Рекс Тилърсън няма информация дали Путин е вършил военни престъпления

Противно на очакванията, номинираният за държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън се обяви за твърд курс към Москва по време на първото си изслушване пред Сената.

Русия разбира от твърда сила и нейното поведение в голяма степен се дължи на липсата на адекватно американско лидерство и отговор, беше основната теза на Тилърсън. В същото време той остана предпазлив към режима на Путин и се отказа да се произнесе твърдо по отношение на потъпкването на правата на човека в страната.

64-годишният Тилърсън e бивш шеф на петролния консорциум "Ексън мобил" и трябваше да разсее подозренията си за връзки с руския президент Владимир Путин, който през 2012 година го награди с орден. Същата година "Ексън мобил" задълбочи сътрудничеството с руската петролна компания "Роснефт", за да разшири проект за петролни сондажи в Арктика, след като бяха наложени санкциите на САЩ заради Украйна.

"Руснаците не са непредсказуеми, те имат ясен план. Важното е как САЩ и Европа реагират на техните действия, защото тя очаква отговор. Ако Русия няма адекватна реакция на действията си, тя продължава със следващата стъпка в плана си", заяви Тълърсън.

От думите му се разбра, че под "адекватна реакция" той разбира демонстрация на твърда сила около границите на Русия, но използването на тази сила е въпрос на диалог, смята бъдещият държавен секретар. Той припомни изказване на бившия президент Теодор Рузвелт за необходимостта да се върши дипломатическа работа, но и "да се носи голяма тояга".

По време на изслушяването в сенатската комисия по външни работи Тилърсън осъди незаконната анексия на Крим от Русия и заяви, че Москва няма юридически права над полуострова Крим и на действията ѝ е трябвало да се отговори силово.

На въпрос дали Русия има легитимни права върху Крим, бъдещият държавен секретар отговори отрицателно. "Не, господине, това бе завземане на територия, която не е тяхна".

Той заяви още, че би демонстрирал повече военна сила пред Русия във връзка с украинския конфликт.

"Мисля, че това, което руското ръководство би разбрало е мощен отговор тип "Да, взехте Крим, но това спира тук. Завземането на Крим бе силово действие. И изисква пропорционално действие, пропорционална демонстрация на сила", добави той.По думите на Тълърсън Русия смята, че заслужава глобална роля, защото е ядрена сила. "Те искат да наложат разговора, че Русия е важна. А за нас важният разговор е дали Русия иска да е враг на САЩ", посочи Тилърсън.

"Русия днес представлява опасност, но тя не е непредсказуема при следването на интересите си. Русия трябва да знае, че ще отговаря за своите действия пред нашите ангажименти и тези на съюзниците ни", заяви Тилърсън. По думите му Русия в момента е противник на САЩ.

На многократки атаки от сенаторите, че като шеф на "Ексон мобил" е лобирал срещу икономическите санкции срещу Русия, Тилърсън отговори, че това не е вярно и че смята въпросните санкции са "мощен инструмент".

"Никога не съм лобирал срещу санкциите. Доколкото знам, и "Ексон мобил" никога не е лобирала директно срещу тях", заяви Тилърсън.

Той обаче смята, че трябва да се промени дизайнът на санкциите, да бъдат насочени по-добре, за да не вредят на интересите на американския бизнес и да са по-ефективни.

Тилърсън се противопостави на санкциите на САЩ срещу Русия през 2014 г. заради анексията на Крим, защото смяташе, че те ще бъдат неефективни.

Въпреки многократните призиви на сенаторите да потвърди, че въздушните атаки на Русия над болници в Алепо и убийствата на цивилни са военни престъпления, Тилърсън отказа подобна квалификация. Той заяви, че това е много сериозно обвинение и той не може да го отправи, преди да разполага с достатъчно информация, която в момента е класифицирана.

"Това са твърде, твърде сериозни обвинения и бих желал да имам повече информация преди да стигам до заключения“, заяви Тилърсън.

Сенаторът-републиканец Марко Рубио обаче отхвърли тази позиция и заяви, че "има достатъчно информация, заради която не е сложно да се каже, че армията на Путин е извършвала военни престъпления в Алепо“.

С оправданието, че му липсва достатъчно информация, Тилърсън отказа и категорични квалификации на нарушаването на правата на човека в Русия и предполагаемото причиняване на смърт на противници на режима на Путин. "Ще работя с факти, има много класифицирана информация, която не съм виждал", посочи бъдещият държавен секретар.

"Тези хора са мъртви, г-н Тилърсън, това не е класифицирана информация", реагираха сенаторите.

На серия от въпроси дали от собствен опит може да каже, че в Русия почти нищо не се случва без съгласието на висшето ръководство, той отговори, че "това е обосновано предположение”.

Изслушването за утвърждаване на Тилърсън става във време на растящо напрежение с Русия заради ролята ѝ в президентските избори в САЩ и оценката на американските разузнавателни служби, че Русия е стояла зад хакерските атаки срещу политически фигури с цел да помогне на Тръмп да спечели изборите на 8 ноември. Москва отрича обвиненията.

Той обаче не коментира данните на разузнавателните служби за намесата на Русия в американските избори на страната на Тръмп, като посочи, че засега няма допуск за работа с класифицирана информация и затова не може да се произнесе.

Докато течеше изслушването на Тилърсън, природозащитници протестираха срещу назначаването му. Те не могат да приемат, че петролен шеф влиза в администрацията на президента. Изслушването му беше прекъснато за кратко от протестираща, която бързо бе изведена от службите за сигурност.

Тилърсън изрази съжаление, че Китай не се е оказал надежден партньор за натиск върху Северна Корея заради незаконната ѝ ядрена програма. Интересите на Китай понякога "са в конфликт с американските интереси", допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?