Държавният ТЕЦ сменя въглищата заради миньорската стачка

Успешно експериментално изгаряне на въглища от Пернишкия регион е извършено в държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" с цел осигуряване на допълнителна суровина за производството, след като "Мини Марица Изток" влезе в четвъртия ден на стачката на работниците ѝ

В рехабилитирания блок 8 на централата са били изгорени 200 тона въглища в продължение на четири часа и проследяването на технологичния процес показало опитимално изгаряне на суровината. Пробите установили, че показателите на новите въглища отговарят на горивните уредби на котлите в централата и са добра алтернатива на досега използваните от "Мини Марица Изток". Мощността на енергоблока не се е променила, дари е било повишена ефективността на серооистващата инсталация на съоръжението, тъй като този вид въглища са с доста по-ниско съдържание на сяра – под 1%.

Затова централата започва доставка на въглища от мина "Света Елизабет” в Пернишкия въглищен басейн, чийто концесионер е белгийската фирма "Рекоул”АД. Предвижда се приемането на 1 000 т на ден, като поетапно количествата ще бъдат увеличавани и изгаряни във всички котли на "ТЕЦ Марица Изток 2”, допълниха от държавното дружество.

Междувременно стачката в също държавното въгледобивно предприятие продължава с участието на 90% от миньорите на смяна. Все още няма постъпило искане за възобновяване на преговорите между ръководството и синдикатите. Синдикатите са категорични, че няма да отстъпят от искането си за премии от по 1000 лева
 
Миньорите стачкуват от неделя, 15 януари, заради отказа на ръководството на компанията да увеличи заплатите след повишения добив на въглища през миналата година, какъвто ангажимент е била поела пред работниците. В хода на протеста обаче бяха прибавени претенции за условията на  труд,  както и недоволство от увеличаването на възрастта за пенсиониране, която според тях е "геноцид към българските работници".
 
Вчера пък председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев съобщи, че ако стачката в "Мини Марица Изток" продължи повече от месец, това ще доведе до поне десет процентно поскъпване на тока от 1 юли 2012 г. При положение, че стачката е по-кратка, тя може и въобще да не окаже влияние върху цените на тока, посочи Ангел Семерджиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?