Стачката в "Мини Марица-изток” приключи с компромиси

Зам.-министър: За загуби е трудно да се говори, по – скоро има пропуснати ползи

"Мини Марица-изток” - снимка БГНЕС

Ефективната стачка в "Мини Марица-изток” приключи около 6 часа сутринта на 22 януари. Работодателят и синдикатите сложиха подписи под стачното споразумение след взаимни компромиси, отчитайки стратегическото значение на дружеството.

В преамбюла е записано, че дружеството няма да бъде раздържавявано, няма да бъдат обособявани и приватизирани и части от него. До 3 дни управителите на рудниците трябва да дадат предложения за попълване на незаети бройки в добива и ремонта, а до седмица трябва да бъде приета и социалната програма за 2012 година.
Инвестиционната програма се увеличава с 22 милиона лева повече спрямо миналата.

Българският енергиен холдинг (БЕХ) поема задължението да ускори провеждането на търгове по Закона за обществени поръчки за ремонт и рехабилитация на тежката минна техника - едно от основните искания на стачниците.

В споразумението е записано също, че всяка промяна в щатното разписание или в структурата на дружеството, ще става след съгласуване с профсъюзите.

Според Генчев синдикатите са били съгласни да се откажат напълно от исканите допълнителни бонуси, но накрая се споразумели с ръководството всеки работник и служител да получи по още 300 лева. Общата сума, която ще бъде преразпределена за изплащане на договорена премия е 2 130 000 лева, според прессъобщението на "Мини Марица-изток” .
Стачката започна на 15 януари, а по данни на ръководството загубите за това време възлизат на около 6 млн. лева. Протестиращите настояваха да им бъдат изплатени допълнителни еднократни бонуси в размер на 1 000 лева на работещ и подобряване на условията на труд.

До прекратяването на стачката се стигна след 15 часови преговори, в които до 3 часа тази сутрин участваха заместник-министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев, който е и председател на Съвета на директорите на БЕХ, ръководството на мините и синдикатите.

В 8 сутринта бе възстановен добивът и подаването на въглища към централите в комплекса. След като запасите бъдат възстановени, ще бъде отменена и забраната за износ на ток, въведена в петък. Според зам.-министър Добрев това ще стане до няколко дни.

Относно поисканата гаранция от миньорите, че дружеството няма да бъде приватизирано, Добрев заяви: "Дадохме я - това го записахме ясно в споразумението. Никога не сме имали намерение да приватизираме, да разделяме, да обособяваме части от дружеството - това никога не е стояло на дневен ред".

Работещите в предприятието би трябвало да са възстановили подаването на въглища към централите, каза по-късно в неделя зам.-министърът. Миньорската стачка "не беше критичен момент, защото ние имахме резерви поне за 14 дни", заяви той пред БНР. На въпрос какви са загубите от стачката, Делян Добрев каза, че за загуби е трудно да се говори, по – скоро има пропуснати ползи. Нямаме загуби от прекъсването на износа, защото сме във форсмажор и не дължим неустойки, уточни той.
Според разчети на минните специалисти пропуснатите ползи по време на стачката ще бъдат наваксани за около 20 дни.

Валентин Вълчев от КНСБ коментира пред БНР, че подписаното споразумение с ръководството на "Мини Марица – изток" напълно удовлетворява исканията на синдикатите. В тях нямаше нищо политическо. Исканията ни бяха за по – здравословни и безопасни условия на труд”, каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?