Въпреки че ТЕЦ-овете трябва да имат запаси от въглища за 14 дни, в шестия ден от протеста

Трайков спира износа на ток заради миньорската стачка

Снимка: БГНЕС

Тази нощ в 01:00 часа ще спре износът на електроенергия от България заради миньорската стачка, съобщи в петък в парламента министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в шестия ден на протеста на работещите в държавните "Мини Марица Изток". По данни на "Електроенергийния системен оператор" става въпрос за 900 МВ, които към момента страната ни изнася, транзитът обаче няма да бъде засегнат. За миналата година България има експорт от 10 млрд. кВтч електроенергия.

По думите на министъра за нуждите на страната има достатъчно количество електроенергия, но мярката със спирането на износа се налага, тъй като вече има становище на ДАНС, според което протестът застрашава националната сигурност и енергийната система.

Не е ясно обаче как при положение, че въглищните централи са длъжни да имат 14-дневни запаси от гориво през зимата съгласно наредба на енергийното министерство от 2004 г., тяхната работа е застрашена още на шестия ден на миньорския протест.

Държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" обяви в сряда, че са направили експеримент за замяна на суровината от "Мини Марица Изток" с въглища от Пернишкия басейн и котлите им могат да работят спокойно с тях и то при по-добри екопоказатели. Опитът на топлоцентралата да зареди 20 вагона с кафяви въглища петък обаче бе предотвратен в петък от стачкуващите миньори, които са блокирали преминаването на жп композицията.

"Те пречат вече на работата на своите колеги от ТЕЦ "Марица Изток 2", които нямат отношение към техния спор", каза министърът. "Начинът да се решават нещата не може да бъде шантаж. Законите трябва да се спазват, да спираш композиция на БДЖ очевидно не е спазване на законите", заяви той.

Не искам да мисля, че синдикатите "бутат мините в друга посока", различна от тази, която декларират, отбеляза Трайков. Той обясни, че стачката им почервенява и усещането му за политически цвят и за замесени частни корпоративни интереси идва от добавяне на претенции за изплащане на суми от НЕК към топлофикации на бизнесмена Христо Ковачки към исканите от синдикатите бонуси за 1000 лв. към заплатите на работещите в "Мини Марица Изток".

После дойде и подкрепата от Станишев, след това темата яхнаха БСП и опозицията в икономическата комисия, а вчера и президентът Първанов в интервю чух, че се е присъединил - така че стачката, освен че почервенява, се разклонява в корпоративни интереси, които нямат нищо общо с интересите на хора от мините, заяви в Народното събрание Трайков.

Той обеща, че на миньорите ще бъдат изплатени по 450 лв. Трудно може целият дебат да бъде сведен само до изплащане на една шапка с пари, както си представят синдикалните ръководители, коментира икономическият министър. Той смята, че профсъюзите всъщност са  заблудили работниците и служителите, че целият ръст на печалбата на мините за миналата година може да се раздаде като бонуси.

Заради спрените пернишки въглища от ТЕЦ "Марица Изток 2" заявиха, че създалата се ситуация поставя централата в невъзможност да работи ефективно и възстанови въглищния си резерв, както и се възпрепятства нормалната експлоатация на енергийните мощности.

"Спиране доставката на въглища води и до принудително извеждане от експлоатация на всички мощности в "ТЕЦ Марица изток 2" ЕАД за неопределено време, което ще застраши сигурността на цялата електроенергийна система; ще рефлектира пряко върху доставката на ел. енергия за населението и индустрията", предупреждават от централата.

Износът на електроенергия ще бъде възобновен при възстановяване на нормативно определените резерви от горива в ТЕЦ "Брикел“, ТЕЦ "Марица Изток-2“, ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток-3“ и ТЕЦ "Ей И Ес-3С Марица Изток 1“, допълниха от министерството на икономиката.  


Ден по-рано стана ясно, че и ТЕЦ "Варна" е поставена в готовност да включи студения си резерв, в случай на недостиг на електроенергията, а във вторник председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев обясни как ако стачката продължи над месец, токът ще поскъпне с 10 процента от юли.

Така държавната машина впрегна всички свои ресурси, за да разясни опасността от оставането без електричество в студа и от поскъпването на тока от юли заради стачкуващите миньори.

В същото време ефективната стачка в "Мини Марица Изток" продължава, след като и петъчните преговори приключиха без резултат. "Действията на представителите на КТ "Подкрепа“ и КНСБ на практика представляват опит за ескалиране на социално напрежение, а не за намиране на адекватно решение", посочва в съобщение на дружеството неговият директор Евгени Стойков. Той отново заявява, че всички ангажименти по колективния трудов договор от страна на ръководството са изпълнени коректно.

Досега въгледобивното предприятие е претърпяло над 6 млн. лв. загуби от стачката, която продължава и в събота. Преговорите по исканията на профсъюзите ще продължат след  приключване на протестния митинг.

По-рано през деня ръководството на държавното въгледобивно предприятие оттегли "в знак на добра воля" иска си за обявяване на протеста за незаконен от Окръжния съд в Стара Загора.

Според синдикатите обаче оттеглянето на иска не е протегната ръка за сближаване на позиции и изход от конфликта, тъй като жалбата е била юридически гаф, който щял да стане публичен факт в съдебна зала.

Лидерът на КТ "Подкрепа" Генчо Генчев заяви, че парите съвсем не са най-важната част от преговорите с ръководството. Той уточни пред БНР, че премията от 10,3% за четвъртото тримесечие на миналата година влиза в средната работна заплата от 1500 лева, а не е бонус върху нея. Синдикатите искат гарант от кабинета при воденето на преговорите.

В отворено писмо до министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов председателят на Конфедерацията на труда "Подкрепа" доктор Константин Тренчев предупреждава за намерението на ръководството на "Мини Марица-изток" да извърши масови уволнения на синдикални членове - участници в стачката и настоява Инспекцията по труда да санкционира нарушителите на трудовото законодателство.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?