Загубите от стачката на миньорите надхвърлиха исканията им

Бойко Борисов: Синдикатите да поведат митинг срещу Ковачки

БГНЕС

Загубите от стачката в “Мини Марица Изток”, които са за сметка на данъкоплатците, вече превишават исканията на миньорите да им бъде платено изработеното. Въпреки този факт нито една от двете страни не дава  индикации, че ще отстъпи от исканията си. Държавата дръпна шалтера за износа на ток в 1 часа тази нощ. Няколко часа по-късно стотици миньорите излязоха на протест в центъра на Раднево и с викове “оставка, мишоци, мафия” поискаха оставката на министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.

Това стана на седмия ден от стачката, която започна вечерта на 15 януари. Миньорите  настояват да получат по 1000 лева бонус за допълнително произведена продукция, подобряване на условията на труд и модернизиране на оборудването. Става въпрос за 7 млн. лв., които да се вземат от печалбата на дружеството за 2011 г., която е в размер на 19 млн. лв.

В същото време загубите от стачката вече се изчисляват на близо 8 млн. лв. от ръководството на мините, предаде БТА.  

Според лидерът на КТ “Подкрепа” Константин Тренчев обаче “загубите, които се търпят от тази тъпа упоритост и инат, са много повече”. Само от ТЕЦ 2 са над 5 млн. на ден, но това не се казва, говорят някакви други суми и числа, каза лидерът на КТ “Подкрепа”.  

Не ви дават парите, защото финансовият министър Симеон Дянков ги е взел, за да запълни някоя дупка в бюджета, каза Тренчев по време на митинга. "Просто парите са прибрани от неговия началник Дянков и не щат да го кажат ясно и открито", каза Тренчев, цитиран от БГНЕС.

Лидерът на КТ “Подкрепа” се закани да потърси правата си като синдикалист в съда, ако министърът на икономиката Трайчо Трайков продължава да твърди, че той защитава интереси на Христо Ковачки.
 
Премиерът призова за стачка срещу Ковачки

В същото време от Русе премиерът Бойко Борисов подкани миньорите да направят стачка срещу Ковачки водени от синдикатите.

"Но да видим лидерите на синдикатите как ще водят стачка срещу Ковачки, който умишлено години наред заради "Брикел", давам конкретен пример, е приел, че 20 000 часа ще работи, няма да инвестира и след това ще затвори предприятието", каза Борисов, цитиран от БТА.
Той допълни, че благодарение на личните му усилия в “Брикел” работят още 2500 души.

"Те отдавна трябваше да са без работа заради Ковачки. И тези лидери, които сега са там при тях в момента, да излязат и да поведат митинг срещу Ковачки. По същия начин, както искат нашата оставка, да посочат истинския виновник за "Брикел". Тогава аз ще кажа поклон до колене на тези синдикати", допълни премиерът и обеща, че режим на тока няма да има.

Искания за оставки

Вече има искания и за оставка на министър Трайков, каза съпредседателят на стачния комитет Тончо Тончев пред стотиците се събрали миньори в центъра на Раднево. Те настояват още и за оставката на изпълнителния директор на "Мини Марица Изток" Евгений Стойков.
 
Президентът на КНСБ Пламен Димитров обяви, че днес може да се сложи край на стачката. Той повтори за пореден път, че битката на миньорите не е за пари, а за права.
 
Димитров настоява правителството да гарантира, че дружеството ще остане държавно, няма да има съкращение на миньори, ще бъдат осигурени безопасни условия на труд и ще бъдат назначени служители на всички свободни работни места в рудниците. Синдикалистът обвини ръководството на мините, че е пропиляло седем дни, а конфликтът вече оказва ефект върху енергийната система на страната.

Преговорите между синдикатите и ръководството на "Мини Марица Изток" започнаха на петия ден от началото на стачката. Това стана след като министър Трайков разпореди на ръководството на мините да подновят преговорите и да бъде оттеглен съдебния иск за законността на стачката.

Спряха износа на ток

Съгласие по спорните точки обаче не беше постигнато и се стигна до спиране на износа на ток от 1 часа тази нощ. Мярката със спирането на износа на ток се налага заради становище на ДАНС, според което протестът застрашава националната сигурност и енергийната система, каза министър Трайков в петък. По думите му за нуждите на страната има достатъчно количество електроенергия.

В събота лидерът на КНСБ предупреди властта да пази ДАНС, полицията и жандармерията далеч от този конфликт, защото те нямат място в индустриалните отношения.

Междувременно зам.-енергийният министър Делян Добрев, който е и председател на кризисния щаб, увери, че през следващите две седмици няма да има проблеми с тока. Той потвърди, че износът на енергия е спрян в един часа след полунощ.
 
Общият износ, който е прекратен от 1 часа тази сутрин е за около 900 мегавата. След като е отпаднала необходимостта от тези 900 мегавата са намалени допълнително производствата на централите в Маришкия басейн.
 
Един от блоковете на "Марица- изток 1" е изключен, както и три големи блока в ТЕЦ 2 и три от блоковете в "Марица-изток 3". Транзитът не е засегнат, но транзитираните количества са малки в рамките на 70 до 100 МВ, посочи Добрев.
 
В ТЕЦ-Варна в момента работят три блока-съобщиха от централата.Четвъртият е спрян след съобщението за спиране на износа на ток. Централата обаче има достатъчно въглища и е в готовност, ако се наложи да бъде пуснат още един блок.

“Рекоул” не доставя въглища за “ТЕЦ Марица-изток 2”

Рудник "Св. Елизабет" в Перник временно спря доставките на въглища за ТЕЦ "Марица- изток 2", съобщиха от фирма "Рекоул", която експлоатира рудника, предаде БТА.

В петък дружеството е изпратило втора влакова композиция с въглища, която трябва да пристигне около 14 часа на гара Раднево в събота, но се очаква тя също да бъде блокирана.

"Рекоул" извършва доставките на база сключен договор с ТЕЦ "Марица- изток 2" за възстановяване на складовите наличности заради стачката съгласно Наредба 11 на Министерството на икономиката и енергетиката. Доставките обаче ще бъдат прекратени до решаване на проблема с двете блокирани композиции, казаха от “Рекоул”, в която мажоритарните собственици са белгийци.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?