Въпреки че новият шеф на съда е срещу роднинските назначения

Дъщерята на Галя Георгиева от ВСС кандидатства за съдебен помощник във ВАС

Самият Георги Чолаков работи с дъщерята на кандидат-член на съвета

Галя Георгиева

Мария Куртева, дъщеря на изявения представител на мнозинството във Висшия съдебен съвет (ВСС) Галя Георгиева, е сред 33-имата допуснати кандидати в конкурса за съдебен помощник, обявен от Върховния административен съд (ВАС), показва справка в сайта на съда.

Изпитът ще се проведе на 20 септември в Националния институт на правосъдието, малко повече от месец преди изтичането на мандата на председателя на ВАС Георги Колев.

Както е известно, ВСС избра в понеделник с мнозинство от 20 гласа за негов наследник председателя на Второ отделение в съда Георги Чолаков. Една от темите, коментирани по време на изслушването му, бяха именно т.нар. роднински назначения във ВАС.

Признавайки, че по принцип има проблем с някои съдебни помощници, Чолаков обяви също, че сред тях има и такива, които са в близки семейни отношения, както с върховни съдии, така и с други магистрати. Той дори се обяви за забрана на практиката с роднинските назначения на поста съдебен помощник.

"Има колеги, които не са доволни от работата на техните съдебни помощници. В момента те се атестират от председателя на отделението и от председателя на съдебния състав, към който работят. Не се иска становището на другите двама съдии от състава. Трябва да се взема подробно и мотивирано становище и от тримата съдии и, ако двама заявяват, че има проблем, тогава с този съдебен помощник трябва да се работи. Затова предложих да има съдии наставници", коментира още темата Чолаков в понеделник пред ВСС.

Мария Куртева нямаше успех в конкурс за окръжни съдии през 2016 г.

Дъщерята на Галя Георгиева за последно кандидатства в конкурс за 18 места за младши съдии в Благоевград, Бургас, Варна, Пловдив, Хасково и София през 2016 г. Въпреки че получава добри оценки – 4.63 на устния и 5.65 на писмения изпит, Мария Куртева е класирана едва на 71-о място сред кандидатите.

Любопитна подробност е, че в същия конкурс участва и дъщерята на друг отявлен представител на мнозинството във ВСС – Ясен Тодоров. Теодора Тодорова обаче е класирана 15 места след дъщерята на Георгиева, но тя спечели конкурс за младши прокурор и в момента работи като обвинител в Сандански.

Дъщерята на бивша депутатка от БСП и номинирана за ВСС помага на Чолаков

Въпреки демонстрираната от него решимост да прекрати роднинските назначения на съдебни помощници, след като оглави Върховния административен съд, в същото време Чолаков ползва услугите именно на дъщеря на върховен съдия, научи Mediapool.

Към неговия съдебен състав е зачислена дъщерята на Диана Хитова от Върховния касационен съд (ВКС) и покойния окръжен прокурор на Сливен Пейчо Хитов – Анастасия. Диана Хитова е една от шестте номинации на БСП за членове на ВСС от политическата квота. Тя бе и депутат от левицата в 40-ото Народно събрание.

Случайно или не, подобно на семейство Хитови, новоизбраният председател на ВАС Георги Чолаков също е от Сливен. Неговите роднински връзки станаха тема на обсъждане на изслушването му в понеделник.

Повод за това бе публикация на сайта "Биволъ", че Чолаков не си е направил отвод по дело на бившия шеф на полицията в Сливен Чавдар Божурски срещу уволнението му от МВР, въпреки че братът на съдията Петков също е бил служител на реда в града.

Отговорът на върховния съдия по този въпрос бе, че по време на разглеждането на делото брат му вече не е работел в МВР, а дори докато бил там, е служел в регионалното звено на ГДБОП, което не е подчинено на Областната дирекция на полицията в Сливен.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?