ДБГ остава във властта

Участието на РБ в управлението било гаранция за стабилността и неизбежността на реформите

Меглена Кунева, Даниел Вълчев и Найден Зеленогорски обявиха решението на ДБГ да остане във властта. Сн. БГНЕС

Партията на Меглена Кунева няма да оттегля подкрепата си от правителството. Вместо това ще опита да принуди ДСБ да решат дали са "опозиция или управляващи, защото няма трета опция". Решението на Изпълнителния съвет на "Движение България на гражданите" (ДБГ), което е част от Реформаторския блок (РБ), бе обявено в понеделник.

ДБГ разглежда участието на РБ в управлението като гаранция за стабилност на институциите и неизбежност на реформите. "Ще предложим на партньорите на РБ и ГЕРБ декларация за подкрепа на правителството, съдържащи ясни ангажименти, че през следващите шест месеца ще бъдат постигнати видими резултати”, заяви на пресконференция Кунева. Тя уточни, че декларацията ще бъде предложена за подпис на всички народни представители от Реформаторския блок и подписването на документа ще означава съпричастност с управлението.

Преди два дни "Демократи за силна България" (ДСБ) реши, че излиза в опозиция заради подменената съдебна реформа, която бе програмен приоритет на РБ. Позицията на партията и председателя ѝ Радан Кънев бе силно подкопана от решението на здравния министър Петър Москов да запази поста си, заради което предпочете да напусне зам.-председателския си пост в ДСБ.

Междувременно СДС вече декларира, че не вижда причини да напуска управлението. Останалите две формации в Реформаторския блок - БЗНС на Никола Ненчев и НПСД на Корман Исмаилов, все още не са излезли с официална позиция.

ДБГ призовава ГЕРБ да предложи правосъден министър, защото подалият оставка Христо Иванов не бил от квотата на Реформаторите.

Приетите промени в конституцията са стъпка в правилната посока, но не са достатъчни, заяви още Меглена Кунева, представяйки приетата декларация на ДБГ.

В правилна посока са отпадането на задължението за тайно гласуване във Висшия съдебен съвет, разделянето на ВСС на две колегии и засилването на правомощията на Инспектората.

"ДБГ оцени още първоначално представения конституционен проект като недостатъчно амбициозен и депутатите от партията бяха единствените, които се противопоставиха на историческия компромис, но го приеха в името на единството на Реформаторския блок и управляващата коалиция", продължава позицията.

ДБГ очаква следващите дни в съответствие с коалиционното споразумение за правителството, ГЕРБ да предложи министър на правосъдието, а ДБГ са готови да участват "активно в обсъждането на кандидатурата".

ДБГ настоява съдебната реформа да бъде ускорена и задълбочена и очаква следващият министър на правосъдието да се ангажира с конкретни промени, с конкретни нормативни актове, предложени в конкретни срокове и да се ангажира с достатъчно парламентарна подкрепа за тези промени, допълни Кунева и отказа да отговори на въпрос дали тя или Даниел Вълчев, който присъстваше на пресконференцията, се готвят за поста.

Затова пък членът на ДБГ и бивш вицепремиер в кабинета на Тройната коалиция Даниел Вълчев, който присъства на пресконференцията, защити позицията на здравния министър Петър Москов, обяснявайки, че той е министър на РБ, а не на ДСБ.

Съпредседателят на РБ Найден Зеленогорски допълни, че всички в парламента са избрани от РБ, а не от своите си партии, затова трябва да се държат като избрани по този начин.

ДБГ ще предложи на останалите парии в блока и на ГЕРБ декларация за подкрепа на правителството, в която през първите 6 месеца на 2016 г. да бъдат постигнати видими резултати в антикорупционното законодателство, образованието, здравеопазването, енергетиката, електронното управление и административната реформа.

На въпрос поставянето на 6-месечен срок за реформи може ли да се нарече ултиматум и каква би била позицията на ДБГ, ако няма съгласие по този въпрос, Меглена Кунева заяви, че "ултиматумът не е добра основа на управлението".

Кунева обясни още, че депутатите от РБ, които подпишат декларацията ще се солидаризират с управлението. "Има ситуации, в които или си опозиция или управляващ. Няма трети вариант", каза тя за колегите си от ДСБ.

За обща позиция на Реформаторския блок ДБГ предлага във вторник в 9.30 часа в централата на СДС да се проведе заседание на Изпълнителния съвет на РБ, на което да участват и петимата министри от Блока.

Споделяне

Още по темата

Още от България