Дефицитът в бюджета ще е 3.68 млрд. лв.

Актуализираната рамка на бюджета за тази година бе приета с предложените от правителството параметри, без промените, за които настояваха от Синята коалиция, още по-малко - от лявата опозиция. Повечето от промените бяха подкрепени основно от депутатите от ГЕРБ и "Атака", но някои текстове получиха гласовете и на десните.

Записаните приходи са 15.23 млрд. лв., намалени са с близо 2 млрд. лв. от одобрените в края на миналата година (17.14 млрд. лв.). Намаление има при данъчните приходи, които от 15.38 млрд. лв. стават 13.47 млрд. лв. Приходите от ДДС са свити с 940 млн. лв., от акцизи - с 680 млн. лв., от мита - с 46 млн. лв., а от данък печалба - 272 млн. лв. С 40 млн. лв. са увеличени приходите от доходния данък.

Разходите се вдигат с 436 млн. лв., трансферите към общините се намаляват със 179 млн. лв., с 258 млн. лв. се повишават разходите и трансферите в общия бюджет на ЕС, вноската обаче се запазва.

Дефицитът в бюджета е 3.68 млрд. лв. и ще бъде финансиран с 2 млрд. лв. за сметка на фискалния резерв.

Субсидията за делегираните от държавата дейности в общините се намалява с 62 млн. лв. и ще е 1.81 млрд. лв.

Общата изравнителна субсидия става 218 млн. лв., като досега бе 243 млн. лв., намалява се и субсидията за капиталови разходи с 12 млн. лв. до 110 млн. лв.

Не бе прието предложението на комисия за контрол на ДАНС да се увеличи бюджетът на агенцията с 12 млн. лв. Одобрено бе орязване на парите за спецслужбата с малко над 19 млн. лв. до 77 млн. лв.

С 26 млн. лв. се увеличават парите за лекарства в бюджета на здравното министерство. Завишават се разходите на Комисията за финансов надзор с близо 3 млн. лв.

Не бе прието предложението на Синята коалиция парите за здравеопазване да не се намаляват със 160 млн. лв., а само със 106 млн. лв. Одобрен бе компромисен вариант на съкращение със 134 млн. лв.

Одобрено бе разпределението на резерва за структурни реформи така, както бе предложен от Министерския съвет.

116 млн. лв. ще бъдат платени като премии за тютюна от реколта 2009 г., въпреки възраженията на Синята коалиция.

До 142 млн. лв. ще се дадат за обезщетения и помощи за домакинствата, за жп мрежата - до 45 млн. лв., за изграждането на автомагистрала "Люлин" - до 63 млн. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?