Делата срещу Вальо Топлото стартират в киносалон

Делата срещу Вальо Топлото стартират в киносалон

Първото заседание на първото дело срещу бившия изпълнителен директор на “Топлофикация - София” Валентин Димитров ще се проведе във вторник в киносалона на сградата на Софийски районен съд (СРС). Процесът по една от най-шумните корупционни афери ще стартира с публичното на повдигане на обвинението за извършени валутни престъпления.

По останалите две обвинения – за пране на пари и длъжностни престъпления – прокуратурата все още се опитва да събере достатъчно доказателства и да обоснове тезата си.

Екстравагантното и заредено със силна символика решение на ръководството на съда да насрочи заседанието в служебния киносалон на СРС е, че залата е оборудвана със системи за видеозапис и е с най-много седящи места в цялата институция. Другите помещения в съда не могат да посрещнат големия интерес към този процес.

Въпреки че СРС е най-голямото съдилище в страната, то не разполага с достатъчно зали, а наличните са с твърде ограничена площ.

В първият процес за валутни престъпления наблюдаващият прокурор Божидар Джамбазов ще се яви като помощник на колегите си от районна прокуратура, тъй като делото е от тяхната компетентност. Бившият мениджър на общинско-държавното дружество, известен като Вальо Топлото, е обвинен за това, че е извършил в нарушение на българското валутно законодателство сделки за 4.8 милиона лева на територията на австрийския град Куфщайн. Това е ставало в периода от края на 1999 до средата на 2003 година.

За лица, извършили нарушения в особено големи размери на въведения с акт на БНБ валутен режим, наказанието е затвор до 6 години.

Освен това той е обвинен и, че в периода от края на 2003 средата на 2006 година, не е декларирал пред БНБ сделки на своята фирма “Про Марк” на обща стойност близо 19 милиона евро. По делото във вторник ще бъдат изслушани свидетелят Маркус Валеруц и осем  вещи лица.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?