Делото срещу Филип Златанов с "тефтерчето" започна по бързата процедура

Златанов категорично отказа да говори пред медиите. Сн.: БГНЕС

Делото срещу бившия шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов започна в понеделник по съкратената процедура на първа инстанция пред Софийския градски съд (СГС). По искане на адвокатите на Златанов казусът ще се гледа без разпит на свидетели и вещи лица в съдебната зала.

По време на първото заседание бяха прочетени показанията на някои от свидетелите, дадени по време на разследването. От тях стана ясно, например, че човекът, от чийто сигнал е започнало делото срещу Златанов е Павел Ганев. Той преразказал в сигнала си думите на своя приятелка, работеща в комисията. Името ѝ обаче е запазено в тайна.

От твърденията ѝ за нередности в комисията Ганев разбрал, че Златанов не завеждал сигнали срещу президента Росен Плевнелиев, бившия агроминистър Мирослав Найденов, ексдепутата от ГЕРБ Емил Димитров, бившия шеф на съдийския съюз Мирослава Тодорова, а ги криел в офиса си или в дома си в Перник.

"Най-малкото е страшно един президент да се държи в зависимост", казал пред разследващите сигнализиралият прокуратурата свидетел.

Самият Емил Димитров пък директно заявил по време на досъдебното производство, че Златанов бил човек на бившата шефка на правната комисия в парламента Искра Фидосова и изпълнявал нейните нареждания.

Въпреки тези твърдения обаче, нито Фидосова, нито Плевнелиев са разпитвани като свидетели. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и заместникът му Цветн Цветанов също не са привиквани да дават показания, тъй като се предполага, че двамат са споменати само с инициалите си в тефтерчето на подсъдимия и не е категорично установено, дали е визирал именно тях.

Филип Златанов, който е протеже на ГЕРБ, бе изправен пред съда за три избрани случая от неговото прочуто тефтерче. В него той си бе водил подробни записки, за да си напомня кого да "удари" и кого не.

Прокуратурата го смята за виновен, защото е прикрил от обществото водената проверка срещу Росен Плевнелиев, от което държавният глава е "извлякъл облага". Така на президента са му били спестени имиджовите щети, смятат от Софийската градска прокуратура. От държавното обвинение предварително обявиха, че самият Плевнелиев няма отношение към случая, след президентът протестира срещу формулировките на прокуратурата.

Обратно на казуса с президента, прокуратурата смята, че на Димана Ранкова и Лилия Бунева са били нанесени вреди заради едноличните действия на Златанов. Ранкова и Бунева са обявени публично за виновни в конфликт на интереси, но не са били уведомени за решенията на комисията и не им е била дадена възможност да се защитят, което е правомощие на председателя на комисията. Така са им нанесени вреди, смятат от прокуратурата.

В хода на разследването са разпитани 32 свидетели, изготвени са били 5 компютърно-технически и една съдебно-почеркова експертиза.

За първото заседание на съда по делото бяха призовани четирима свидетели, от които двама се явиха - бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров и бившата съветничка на президента Димана Ранкова. След като СГС днес одобри молбата за съкратено съдебно следствие, свидетелите бяха освободени. Подсъдимият Златанов на свой ред не се призна за виновен, но отказа да дава обяснения. Очаква се пледоариите по делото да се състоят във вторник.

Още при изнасянето на скандалното тефтерче с подбрани страници от него стана ясно, че прокуратурата държи да направи публично достояние именно на казуса с президента.

В записките си Златанов съвсем чинно бе описал инструкциите за употреба на случаите на Плевнелиев и Димана Ранкова: "Винаги да се уведомява И. Ф. за обаждания от първите мъже на държавата, плюс председатели на комисии"; "В 11 ч да се публикува (на сайта на комисията - бел. ред.) решението за Ранкова без президента в заглавието", "Реш. за прекратяване на Плевнелиев - другата седмица"; "Росен Плевнелиев - сигналът е прекратен, да не се качва в интернет"; Какво да правим с Ранкова и президента"; "Ранкова не се качва, чака се Дянков, настоява тя да стане от БНБ".

Споделяне

Още по темата

Още от България