Делото за "Царските конюшни" не започна за четвърти път

Царските конюшни, снимка БГНЕС

Делото за продажбата на държавната земя под сградата на "Царските конюшни" в София не успя да започне за четвърти път. В сряда спецсъдът отложи процеса заради самоотвод на съдебния заседател Живка Иванова. Тя обяснява, че през следващите месеци ще отсъства от града и моли да бъде освободена от състава.

Следващият опит за начало на съдебния процес ще бъде направен след избор на нов заседател, което не е ясно кога ще се случи.

Преди три седмици спецсъдът отказа да даде ход на делото заради допуснати процесуални нарушения в обвинителния акт, който бе върнат на прокуратурата. Държавното обвинение обжалва пред спецапелативния съд, който отмени решението на долната инстанция.

Очакванията бяха в сряда делото най-после да тръгне, но сега то се сблъска с кадрови проблеми в самия съдебен състав.

Освен спецсъда, през миналата година Софийският градски съд на два път връща делото в прокуратурата за доразследване заради грешки в обвинението.

Основният обвиняем по делото е бившият областен управител на София Веселин Пенев, който е подведен под отговорност за безстопанственост и неизгодни сделки. Според обвинението имотът от близо 7.5 дка от т.нар. "Царски конюшни“ е бил продаден за 658 870 лв. без ДДС, а реалната му пазарна цена е била 10 989 000 лева.

Имотът е бил разделен на три части, за да се намали стойността на всяка от тях и да се избегне задължението продажбата на държавен имот за над 500 000 лева да става с решение на Министерския съвет.

След това Пенев беше обвинен и затова, че е решил областната управа да му наеме джип, въпреки че е имал служебно БМВ, както и за продажбата на ведомствен апартамент на МВР от близо 180 кв. м в столичния район "Изгрев". Общата щета за бюджета е оценена от прокуратурата на над 10.3 млн. лева.

Пред съда е изправена и оценителката Юлия Димитрова-Цекова по обвинение, че е дала невярна оценка за стойността на имотите.

В сряда Веселин Пенев коментира пред БГНЕС, че вече три години продължава сагата срещу него, а в съда се внасят документи с измислени оценки и скалъпени обвинения.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?