Делян Добрев увещава "Статойл" да участват в конкурса за "Силистар" и "Терес"

Делян Добрев увещава "Статойл" да участват в конкурса за "Силистар" и "Терес"

До две седмици Министерството на енергетиката ще публикува в Официалния журнал на Европейския съюз (ЕС) обявата за стартирането на конкурса за разрешение за търсене и проучване на нефт и газ в блоковете "Силистар" и "Терес" в Черно море. Това съобщи председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев във вторник на среща с вицепрезидента на "Статойл" Рюн Бьорнсън и старши съветника по международните проучвания в норвежката компания Тони Дор.


Разговорът се проведе по време на Международната петролна седмица в Лондон, където Делян Добрев и зам. -министърът на енергетиката Жечо Станков представят потенциала и възможностите за проучване на двата блока в Черно море, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Делян Добрев обясни пред ръководството на "Статойл", че след провеждането на прозрачен конкурс, разрешението за търсене и проучване на нефт и газ в находищата "Силистар" и "Терес" ще бъде предоставено за срок от 5 години. Зам. -министър Станков, който отговаря за природните ресурси и концесиите, уточни, че срокът може да бъде удължен два пъти за по две години, всеки път.


От "Статойл" заявиха, че наблюдават внимателно региона и следят с интерес проучванията в блока "Хан Аспарух" и в румънската част на Черно море. Вицепрезидентът на компанията Рюн Бьорнсън подчерта, че внимателно ще разгледат информацията и възможностите за участие в предстоящия търг.

Зад обявленията на правителството за скорошен конкурс за проучването за находища на нефт и газ в блоковете "Силистар" и "Терес" прозира една политическа активност, която не се подкрепя от икономическата логика, коментира енергийният експерт Христо Казанджиев пред БНР.

"Първо, местният добив е бъдещо несигурно събитие, особено този, който се свързва с блоковете "Терес" и "Силистар". Малко хора занаят, че тези блокове се проучват вече над 20 години безрезултатно. Потенциалът им е твърде скромен с твърде висок геоложки риск. Същата ситуация, но с по-добри перспективи, има "Хан Аспарух“, но до един бъдещ добив ще минат, вероятно, 10 и повече години", обясни той.

По повод инициативата на премиера Бойко Борисов за създаване на газов хъб в България, който да се захранва с газ от "Южен поток", от местен добив и от други източници, експертът коментира: "Русия отхвърля възможността "Южен поток“ да минава през България и буди недоумение фактът, че страната ни продължава да настоява, че е възможно доставките да минават през Черно море".


"Очевидно е, че за Европа този проект не представлява кой знае какъв интерес. Той представлява интерес за България. И в тази връзка си задавам въпрос, свързвайки го с планираните инвестиции и т. н. защо все още се поддържа дейността на българо-руската компания "Южен поток“ и не се ли прави опит да се запази тази компания като сериозен инструмент за отклоняване на публични средства", запита Казанджиев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес