"Шел" планира сондаж за нефт и газ в Черно море край Силистар

"Шел" планира сондаж за нефт и газ в Черно море край Силистар

Първи сондаж за търсене на нефт и газ във водите на Черно море край Силистар планира за извърши след септември 2018 г. българският клон на компанията "Шел Интернешънъл Експлорейшън енд Дивелъпмънт Италия С.П.А". Това става ясно от публикувано в началото на март уведомление за такова инвестиционно намерение, адресирано до всички заинтересовани страни.

"Шел Експлорейшън енд Продакшън Б.В." сключи в края на февруари 2016 г. договор с правителството за получаване на правото да търси нефт и природен газ в блока "Силистар" в дълбоките води на Черно море. За петгодишното разрешително компанията плати 4.9 млн. евро на правителството и се ангажира да инвестира 18.6 млн. евро в проучвания в терена. По-късно той бе прекръстен от правителството на "1-14 Хан Кубрат".

Там вече през миналата година бяха извършени 2D и 3D сеизмични проучвания, както изисква договорът. На тяхна база явно е преценено да се извърши сондаж за потвърждаване на потенциално откритите запаси, което може да се тълкува и като добра новина за потенциални запаси.

"Шел" предлага сондажът да се извърши в открито море, в изключителната икономическа зона на България на около 60 км от брега с дълбочина на водата 1200-1500 м.

Местоположението ще бъде на значително разстояние от всички защитени зони и ще бъдат взети всички мерки за опазване на морската среда, уверява компанията. Извършването на сондажа ще стане по утвърдени системи и процедури за опазване на околната среда и осигуряване на безопасността и ще следва всички национални процедури за издаване на разрешителни, посочва се в уведомлението.

Работната програма се очаква да продължи между 70 и 90 дни, в периода от септември 2018г. до края на 2019 г. Предстои да се реши окончателно графикът за изследването на конкретни точки от находището, което ще стане по традиционното вертикално сондажно офшорно сондиране за конвенционални полета.

Тъй като сондажните операции ще се извършват в открито море, няма да има изграждане на нова пътна и техническа инфраструктура или промени в съществуващата пътна инфраструктура. Няма да се изграждат нови съоръжения. Операциите ще използват най-вероятно съществуващите съоръжения и инфраструктура на пристанище Варна, а като алтернатива се разглежда и пристанище Бургас. както и местните летища, посочват от "Шел".

Компанията кани всички с интерес към намерението ѝ за сондаж да го проявят писмено до 15 март.

Блок "1-14 Хан Кубрат" с площ 6893 кв. км и се намира в южната част на българските води на Черно море.

Това е вторият опит да се проучва теренът, след като в началото на 2011 г. конкурсът за търсене на нефт и газ в него бе спечелен от фирмата "Ледербел БГ". Изборът ѝ обаче бе обжалван от останалите кандидати в процедурата и отменен с решение на Върховния административен съд.

Във втория конкурс участваха редица световни петролни компании, но само "Шел" подаде оферта и то единствено за геоложко и сеизмично проучване на терена, застраховайки се в случай, че не се намерят достатъчни за добив залежи.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?