"Демократична България" е готова с е-платформата за паралелно преброяване на изборите

Мая Манолова, "Отровното трио" и партията на Слави Трифонов правят мрежа от наблюдатели

Така ще изглежда приложението на "Демократична България"

"Демократична България" напредва с подготовката на комплекс от мерки за гарантиране на честни избори, които, според съпредседателя на обединението Христо Иванов, трябва да се превърнат в "истинска операция Независимост".

"Демократична България" набира застъпници и предвижда те да бъдат сериозно обучени. Очаква се тази седмица обединението да представи своята дигитална платформа, на която застъпници и наблюдатели от неправителствения сектор могат по лесен начин да публикуват резултатите от протоколите от секционните избирателни комисии (СИК). Публично достъпната платформа ще позволи да се извършва паралелно преброяване и евентуалните нарушения и злоупотреби да се засичат в реално време.

Какво представлява приложението на "Демократична България"

Платформата се състои от две части – мобилно приложение и бекенд платформа. Резултатите в реално време ще бъдат публикувани на сайта, където всеки гражданин ще може да следи как се движат резултатите в реално време, поясни Иво Мирчев от "Да, България" пред Mediapool.

Застъпникът трябва да инсталира мобилното приложение на платформата. В момента, в който протоколът на секционната комисия е готов, той се сканира с мобилното приложение и се изпраща в преброителен център в София. В центъра ще работят 200 души юридически екип и преброители, които вече са осигурени.

"Целта ни е към 3-4 часа сутринта след изборния ден да сме направили паралелното преброяване. Приложението може да сканира протокол, може да се пращат нотификации до самите застъпници, ако има сбъркана бюлетина или някаква друга нередност. Застъпниците ще бъдат своевременно уведомени, защото не може по телефона да се уведомят едновременно 12 000 души. Те постоянно могат да получават информация от центъра в София", казва Мирчев.

"Демократична България" засега е осигурила покритие със застъпници и наблюдатели за около 30% от секциите, но усилията през следващите пет месеца са да бъде осигурено пълно покритие.

Чрез мобилното приложение застъпниците ще могат да сигнализират бързо за нередности в изборния ден. Ако има нарушение, те ще могат да изпращат снимки, а номерът на проблемната секцията ще постъпва автоматично към юридически екип в София.

Пълен архив на протоколите

"Ние ще имаме пълен архив на протоколите от цялата страна и тези от ЦИК. Там, където има разлики, ще публикуваме веднага. Обикновено тези разлики се получават, когато протоколът от СИК отиде в РИК и някой там реши да драска, за да променя резултатите. Това ще накара СИК и РИК да дават отговори защо са правени промени", разясни Мирчев пред Mediapool.

Според него сайтът на платформата за честни избори ще помогне най-много на журналистите, които ще могат да питат веднага при всяка промяна на протоколите.

"Ние ще дадем на журналистите всички променени протоколи между СИК и РИК. Нещо, което досега не е правено", каза Мирчев.

И още планове и идеи

Върху идеи за ограничаване на изборните манипулации работят и други извънпарламентарни партии и активисти – организаторите на протестите "Отровното трио", "Изправи се.БГ" на Мая Манолова и партията на шоумена Слави Трифонов.

Те се договориха да направят обща мрежа от наблюдатели, които да следят за нарушения, както и да създадат дигитална платформа, която обаче все още е на фаза идеен проект. Срещата им предизвика въпроси дали това не е началото на предизборна коалиция. Всички участвали в нея отричат да са били водени подобни разговори.

"Демократична България" не изпрати свои представители на срещата, но Христо Иванов представи във Фейсбук изчерпателен списък с пакета от 12 мерки, по които работи обединението. "Надявам се това да спомогне за фокусиране на усилията по същество. Отворени сме за взаимодействие по нашите долуизброени инициативи, както и да разгледаме други конкретни предложения в тази посока", обяви той и отбеляза, че така цели да се избегне "всякакъв съпътстващ политически "шум" около "призивите за координиране между различни заинтересовани страни на усилията за гарантиране на честността на изборния процес".

От ДБ заявиха пред Mediapool, че са отворени към това други формации да ползват платформата им.

"При всички положения една система трябва да включва и гражданския сектор, и партиите", коментира пред Mediapool лидерът на ДБГ Димитър Делчев (част от "Изправи се.БГ") и уточни, че все още не са виждали платформата на ДБ.

Запитан възможно ли е в крайна сметка да има двете платформи, Арман Бабикян от "Отровното трио" каза пред Mediapool, че "винаги е по-добре да има повече в държава като нашата".

Мрежата на "Триото", Манолова и Трифонов

"Отровното трио", Манолова и Трифонов не бързат със своето приложение, защото според тях това би била последната стъпка, но засега предвиждат и то да дава възможност за публикуване на протоколи и подаване на сигнали. "То е финалният акорд и трябва да бъде готово най-късно една седмица преди изборите", смята Делчев.

Непосредствената задача е да се търсят "активисти, които нямат предпочитания към определен партия, а просто искат да гарантират, че вота ще бъде отчетен такъв, какъвто е даден", обясни той.

Отделно от тези наблюдатели, партии от "Изправи се.БГ" и фомацията на Трифонов, ще имат и застъпници.

На местните избори в София през 2019 се видя, че никой не може да се опази от манипулациите на вота, каза Делчев. "И в крайна сметка всички партии, извън ГЕРБ, имаха оплаквания за честността на вота. Тоест, трябва да се направи нещо различно от местните избори, когато всеки е сам за себе си", добави той.

"Ние имаме и една друга идея – европейския главен прокурор да има ангажимент към борбата с купуването на гласове. Логиката е следната – ако ти бъдеш избран с купен вот, ти компрометиран да харчиш европейски средства", каза Делчев. Той не се нае да коментира дали идея е реалистична.

"Мрежата" обяви, че ще работи и за това да има повече международни наблюдатели на вота, които да бъдат добре информирани къде са критичните точни в страната. "Кои са секциите, в които си струва да има международни наблюдатели. Къде се търгуват гласове в България, което не се случва в изборния ден", каза Арман Бабикян пред Mediapool.

В неделя съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов каза, че обединението би участвало в следващ разговор за един "разумен процес за наблюдение на изборите".

"На първата среща не отидохме, защото констатирахме, че това, с което искат да се занимават на първата среща, ние вече сме го направили преди 4-5 месеца", каза той пред БНР по повод срещата, организирана от "Отровното трио".

Арман Бабикян коментира, че въпросът е прагматичен и се отнася до това вотът на избирателите да не бъде подменян. Той припомни за изборите през 2013, когато пет формации се обединиха и австрийската компания SORA извършваше паралелно преброяване. "Тогава имаше само около 90 хил. невалидни бюлетини. На предишните и на следващи избори, когато нямаше такава организация, бяха 220 хил. Някой трябва да ме убеди, че рязко, еднократно 120 хил. души са станали грамотни", обясни Бабикян пред Mediapool.

Ето защо, според него, обединените усилия биха могли да дадат по-сериозен резултат.

Самата идея за подобен контрол на изборите не е нова. На местните избори в Турция през 2018 г. четири опозиционни партии и неправителствени организации направиха същото в Истанбул- алтернативна платформа за преброяване на гласовете и подаване на сигнали в реално време. Вотът в турския мегаполис бе повторен два пъти, като и двата пъти спечели опозиционният кандидат.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?