"Демократична България": Проблемите при банките остават, БНБ е зависима

Решението е незабавно влизане в Банковия съюз на ЕС, смята формацията

"Демократична България"

Засеченият от Европейската централна банка (ЕЦБ) капиталов недостиг от 263 млн. евро в ПИБ и 52 млн. евро в Инвестбанк не е единственият проблем на българската банкова система. Това е и слабият банков надзор, който се огъва пред политическия натиск за кредитиране на клиентелата на кабинета "Борисов"

Това заяви в политическа позиция обединението "Демократична България" по повод обявените в петък късно вечерта от ЕЦБ резултати от стрес тестовете на шест български банки - УниКредит Булбанк, Банка ДСК, ОББ, Централна кооперативна банка, ПИБ и Инвестбанк. Проверката приключи успешно за първите четири финансови институции и откри капиталов недостиг при ПИБ и Инвестбанк. Същите две банки показаха проблеми и при предишната мащабна проверка, която се проведе от БНБ през 2016 г.

"Дупката от над 300 млн. евро при двете банки не е единственият проблем, който се очертава след стрес теста. Дългосрочните последици от слаб надзор са експозициите към само привидно несвързани лица и политическият натиск за кредитиране на клиентелата на кабинета "Борисов". Това е сред основните пречки пред България да постига много повече. Защото е спирачка за конкуренцията и нормалното развитие на цели отрасли от икономиката, завладени от мафиотски тип интереси", пише в позицията на "Демократична България".

Според формацията, за съжаление, и сегашното ръководство на БНБ показа, че е зависимо от властта. "Доказателства за това са одобрението на Стоян Мавродиев за шеф на ББР, на Георги Самуилов за собственик на Общинска банка, както и (без)действията спрямо двете проблемни банки", посочват от ДБ.

"Провалът на ПИБ е още на оценката на активите (преди самите стрес тестове). А това, че над 50% от кредитите ѝ към корпоративния сектор са проблемни, е доказателство за липсата на адекватни стандарти за управление и надзор", смятат демократите.

Според "Демократична България" пет години след фалита на КТБ и три след предишната проверка се оказва, че "няма никакво подобрение в резултатите на провалилите се и през 2016 г. ПИБ и Инвестбанк". "Всеки път, когато те са проверявани, се откриват проблеми. Всеки път бодряшки се заявява как тези проблеми вече са на път към разрешаване едва ли не само със задържане на печалбите. И всеки път следващата проверка показва същите нерешени проблеми. Това не може да продължава вечно. Специалното отношение, с което тези две банки очевидно се ползват от страна на банковия надзор в България, води до две крайно нежелателни следствия. Първо, някой ден проблемите няма да могат да бъдат заметени и ще избухнат. Второ, останалите банки са очевидно поставени в неравнопоставена конкурентна позиция по стария български начин – за някои не може, но за други (познайте КОИ) може", пише в позицията на "Демократична България".

Оттам твърдят, че решението е бързо влизане на България в Банковия съюз на ЕС, което ще прехвърли надзора върху най-големите банки у нас към Франкфурт.

"Задължително е БНБ да отговори с твърди мерки, каквито биха уверили ЕЦБ, че всеки установен капиталов недостиг е запълнен бързо, а не с обещания за плавно коригиране, които могат да отложат влизането в ЕRM II и Банковия съюз за догодина или дори за по-късно", завършва позицията си "Демократична България".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес