Демократите са напът да овладеят Сената на САЩ

Джон Ософ и Рафаел Уорнък

Чернокожият пастор от Джорджия Рафаел Уорнък победи републиканеца Кели Лофлър в битката за сенатско място в Джорджия, съобщава АП. Така Уорнък се превърна в първият чернокож от този щат, който печели място в Сената на САЩ. Залогът от вота в Джорджия е много по-голям. Ако демократите спечелят двете сенаторски позиции, те ще получат контрол върху Конгреса.

Демократите имат контрол върху Камарата на представителите (долната камара на Конгреса). Ако спечелят и двете сенаторски позиции в Джорджия, Сенатът ще бъде разделен 50 на 50 места между двете партии, но новоизбраният вицепрезидент на демократите Камала Харис получава право на решаващ глас.

Все още се чакат окончателните резултати от балотажа между демократа Джон Ософ и републиканеца Дейвид Пердю, но според последните екзит полове, демократът води с 3500 гласа.

Тази сутрин местно време Ософ обяви, че печели балотажа за второто място в Сената от щата Джорджия, предаде Франс прес.

"Джорджия, благодаря за доверието, което ми оказахте", каза Ософ в кратко изявление.

Големите американски медии все още не са обявили кандидата на демократите за победител, отбелязва АФП.

Докато Ософ и Уорнък координираха кампаниите си, отказът на президента Доналд Тръмп да признае поражението си на президентските избори предизвика вътрешни проблеми в Републиканската партия и разочарова някои от поддръжниците.

Действията на президента срещу републиканците в Джорджия, които отговарят за провеждането на изборите, притиснаха Дейвид Пердю и Кели Лофлър да избират дали да застанат зад президента, който се опитва да анулира резултатите от президентските избори или пред риск да изгубят поддръжниците на Тръмп.

Преди дни Доналд Тръмп бе записан да притиска щатския секретар на Джорджия Брад Рафънспъргър да "намери" достатъчно гласове за отхвърляне на победата на Байдън. Рафънспъргър отказа. 

Бюлетините на президентските избори в Джорджия бяха преброени три пъти и не бяха открити доказателства за изборна измама. На 6 януари Конгресът на САЩ трябва да преброи електоралните гласове и окончателно да потвърди победата на Джо Байдън.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?