Ден на лавандулата на пазара в събота пред "Била" в столичния кв. "Младост"

Ден на лавандулата на пазара в събота пред "Била" в столичния кв. "Младост"

Лавандулата ще е акцента на фестивала "Произведено във фермата" пред магазина на "Била" в столичния квартал "Младост" 1А в събота на 11 юли.

На място ще се вари лавандулова вода с био лавандула, произведена от "Ина" ЕООД. Компанията предлага флорални есенции и води.

По обед ще има лавандулова демонстрация на младия шеф-готвач Йордан Касабов. Той ще разкрие тайните се прави лавандулово масло и се бие лавандулова сметана с фермерски продукти от пазара.

После всеки посетител ще може да опита от неговия лавандулов кейк, бисквити с крем сабайон с лавандулов дъх, които предлага "Била" и да се разхлади с лавандулова малинада.

Йордан Касабов е завършил е HRC Кулинарната академия, трупал е опит по света и у нас - Сан Франциско, Амстердам и Лондон. В момента е главен готвач на HEAT FOOD – здравословна храна за дома и офиса. Той е един от основателите на "Шефс Клуб София", които са ексклузивни партньори на фермерския фестивал.

Фермерският фестивал на паркинга на магазина на "Била" в столичния квартал "Младост" 1А се провежда всяка събота от 10 до 18 часа. Предлагат се разнообразни фермерски и занаятчийски храни на малки производители от различни райони в страната със запазена природа. На пазара може да се купят продукти от мляко и месо от редки български породи животни, както и мед, сладка, яйца, занаятчийски хляб с квас, ядки, вино, чай, сезонни плодове и зеленчуци, пресни и сушени билки и подправки, козметика, цветя и сувенири от дърво и други. Много от храните са биологични.

Партньорството между веригата "Била" и фондация "Биоселена", които организират фермерския пазар скъсява веригата на доставка на храни, произведени в семейни ферми в екологично чисти райони и в Натура 2000 зони.

Традиционно фестивалът "Произведено във фермата" се организира всяка сряда пред Министерството на земеделието от фондацията за биологично земеделие "Биоселена". Всички фермери и производители са регистрирани по наредбите на Министерството на земеделието, храните и горите или по Закона за храните. Много от тях в районите от Натура 2000 в западна и централна Стара планина са подкрепени от проекта "За Балкана и хората" на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Споделяне

Още от Бизнес