Депутати одобриха да купим ваксината Спутник V преди да е разрешена в ЕС

Депутати одобриха да купим ваксината Спутник V преди да е разрешена в ЕС

Парламентарната здравна комисия изненадващо подкрепи в сряда предложението на БСП България да направи постъпки за покупката на руската ваксина Спутник V още преди да е получила разрешение на ниво ЕС. Това стана с 9 гласа "за" от БСП, "Има такъв народ" и "Изправи се! Мутри, вън!".

Предложението на БСП е Народното събрание да възложи на Министерския съвет да предприеме всички необходими действия за осигуряване в страната на руската ваксина и достъпа на българските граждани до нея. Мотивите за предложението са, че българското правителство не се е справило със снабдяването с ваксини и затова трябва да се подобри достъпа на българските граждани до тях като им се даде достъп и до руската.

Отхвърлено беше предложението на председателя на здравната комисия д-р Александър Симидчиев (Демократична България) да се възложи на МС да предприеме действия за покупка на ваксината след получаване на разрешение за употреба в ЕС. В момента тя е на етап непрекъснат преглед в Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

Здравният министър Костадин Ангелов каза, че към момента в страната ни има достатъчно количества ваксини срещу Covid-19. Освен това, той обясни, че според действащото законодателство, което е хармонизирано с европейското, ваксините трябва да са разрешени чрез централизирана процедура на ЕС. Той обясни, че българската Агенция по лекарствата (ИАЛ) няма капацитета да оцени безопасността и ефикасността на руската ваксина, ако се стигне до пускането ѝ у нас преди европейското разрешение. Директорът на ИАЛ Богдан Кирилов също посочи, че законодателството ни в момента не позволява използването на ваксината у нас преди да бъде одобрена от ЕМА. Депутатите от ГЕРБ също се обявиха против със сходни на здравните власти мотиви.

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев каза, че в МЗ не са против ваксината, но даде пример с разнородния опит с нея в различни държави: че в Сърбия се прилага успешно, но в Словакия въпросът с покупката ѝ е довел до правителствена криза, а Бразилия се е отказала от нея заради данни, че вирусът се размножава в човешкото тяло, което крие рискове.

В защита на руската ваксина се изказа проф. Андрей Чорбанов от "Има такъв народ", който направи уточнението, че макар да е векторна, тя е с по-различна технология, така че безопасността ѝ не може да бъде сравнявана автоматично с тази на другите векторни ваксини.

В крайна сметка мнозинството в комисията подкрепи предложението, което вече веднъж беше отхвърлено в края на дните на предишното Народно събрание. Предстои да се види дали то ще бъде подкрепено и при гласуването в зала.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус