Волен Сидеров за актуализацията на бюджета:

Депутатите от "Атака" имат пълна свобода да гласуват по съвест

Волен Сидеров, сн. БГНЕС

Народните представители от ПП "Атака" имат пълна свобода да гласуват според своята съвест при повторното гласуване на актуализацията на държавния бюджет след наложеното президентско вето. Това заяви лидерът на партията Волен Сидеров в понеделник, като същевременно съобщи, че партията пак е готова да започне процедура по отзоваването на държавния глава Росен Плевнелиев.

Очаква се председателят на парламента Михаил Миков да свика извънредното заседание заради президентското вето върху актуализацията на бюджета. Денят още не е известен, а изказването на Сидеров е първата му официална позиция по въпроса за повторното гласуване на поправките в бюджета, което зависи пряко от партията му.

"Обикновено в нашата парламентарна група обсъждаме демократично проблемите с участието на всички народни представители, а младите колеги са поощрявани да изразяват публично своята позиция и мнението си по актуални политически проблеми", заяви Сидеров.

Досега партията му осигурява подкрепа на БСП и ДПС в пленарната зала, като осигури и кворум, за да може да бъде избрано правителството на Пламен Орешарски.

Според конституцията парламентът може да преодолее вето от държавния глава с гласовете на повече от половината депутати – най-малко 121 гласа. БСП и ДПС имат 120 депутати, но Делян Пеевски не идва на работа, така че, за да бъде отхвърлено президентското вето, ше трябва подкрепата на най-малко двама депутати от "Атака".

Сидеров заяви още, че партията му е силно обезпокоена от посещението на вицепремиера на Турция в България, без да се знае по чия покана е било то.

"Искаме да се провери също дали не е държавна измяна срещата на президента с него и с подсъдими имами. "Атака" е готова да започне процедура по отзоваването на президента Плевнелиев", каза още Сидеров.

В понеделник той направи парично дарение за реставрация на църквата "Св. Николай Чудотворец" в Ямбол, в която, по думите му, през 1975 г. е приел светото кръщение.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?