Борисов: Бавят заседанието, защото не са се спазарили със Сидеров

Не е ясно кога и дали ще има извънредно заседание на парламента тази седмица

БСП и ДПС проверяват дали могат да си съберат депутатите до края на седмицата

Не е ясно кога и дали ще има извънредно заседание на парламента тази седмица

Депутатите не могат да се съберат за извънредно заседание и заседание няма да има, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в понеделник. Той коментира, че управляващите не могат да си съберат хората, а и все още не са се "спазарили" с Волен Сидеров и затова отлагат във времето прекъсването на парламентарната ваканция заради президентското вето върху ремонта на бюджета.

"Това, което ние им поставихме и искахме българското общество да види, че срещу президента бяха изговорени куп лъжи, е безспорен факт. Видяхте, че Законът за бюджета отиде при президента, той го държа малко повече от 24 часа и го върна със своите забележки, което е абсолютно в правилата, в нормите, в Конституцията, във всичко. Ако тази тройна коалиция "Атака", БСП и ДПС искаха да имат такъв актуализиран бюджет веднага, те щяха да свикат в неделя или понеделник заседание и тази тема да приключи", заяви Борисов пред БНР.

Председателят на парламента Михаил Миков съобщи от своя страна, че все още не е насрочено извънредно заседание. Според неофициална информация се очаква то да бъде свикано за петък, но Миков опроверга това, като припомни, че изчаква отговор от парламентарните групи на запитването му кога е най-удобно да се свика извънредното заседание.

В петък ГЕРБ поиска с подписите на 77 народни представители да се прекрати депутатската ваканция заради ветото на президента, а според Правилника на парламента председателят трябва да се съобрази с искането в едноседмичен срок.

"Трябва да се определи разумно време, за да могат групите да се съберат", заяви Миков и добави, че днес е получил писмо от ГЕРБ с искането им заседанието да е на 11 август.

Според депутати обаче не е ясно дали в края на тази седмица ще може да се събере кворум за провеждането на извънредно заседание.

"Искаме да преодолеем ветото, но все още се уточнява кой от колегите къде се намира", твърдят от левицата. БСП и ДПС си били дали срок до вторник, в който да разберат дали народните им представители ще са в София в петък.

Борисов: Още не са се спазарили със Сидеров

Бойко Борисов от своя страна нападна Миков, като посочи, че председателят на НС "трябва да каже в коя част на денонощието трябва да се разговаря, защото има части от денонощието, в които е неадекватен".

"Нашата цел е първо да се покаже, че президентът по никакъв начин не им е създал проблеми с това вето и още веднъж българското общество да знае, че те правят тази актуализация само за да похарчат едни пари, защото това, което имам като информация, е, че приходите в хазната към този момент вървят много добре и изобщо не е нужно да се актуализира бюджетът", каза Борисов.

"Самият факт, че те са толкова объркани, толкова неадекватни, че не могат да си съберат хората, а може би и голямата причина е, че Волен Сидеров не е сигурно как ще им гласува и още не са се спазарили с него и затова се отлагат във времето заседанията на парламента... Управляващите в момента имат само една цел: да мине годината, за да се намери работа на Станишев през следващата година в Брюксел. Всичко в държавата в момента се върти около това да се намери работа на Станишев догодина", отбеляза още лидерът на ГЕРБ и потвърди, че партията му обмисля есента да иска вот на недоверие на правителството.

ГЕРБ се държи като отчаяна опозиция

Според депутата от БСП Георги Кадиев, бившата управляваща партия се държи като "отчаяна опозиция", защото се опитва с процедурни хватки да спре актуалицията на бюджета.

Пред Нова телевизия народният представител заяви, че сред социалистите няма разколебаване за това дали е нужна актуалиция на бюджета. "Единственият проблем е дали ще съберем 120 гласа, защото много от депутатите са в чужбина", каза Кадиев.

"Отиваме да гласуваме – просто и яно, трябват ни 121 гласа, ние имаме 120, "Атака" трябва да си вземат тяхно решение дали да подкрепят актуализацията и това правителство", смята още депутатът.

Народният представител все пак остави вратичка на партията си, твърдейки, че идеалната актуализация би се случила през откомври.

"В момента, обаче тя не може да бъде отлагана", казва Кадиев.

Социалистът коментира и отпуската на Народното събрание и евентуалната продължителност на кабинета "Орешарски".

Според него не е реалистично правителството да изкара пълния си мандат. "Не е релистично да изкараме 4 години, когато всяка сутрин ти викат "червен боклук", обясни Кадиев.

Депутатът даде и ексцентрично тълкувание на ваканцията на парламента. Той смята, че народните избраници излязли във ваканция, за да се нормализира обстановката в София. Столицата, според него се успокоила, след като "дразнителят – депутат" не е на работа.

Споделяне

Още по темата

Още от България