ГЕРБ се надява управляващите да не съберат гласове за отхвърляне на ветото

Миков още мисли за кога да пренасрочи заседанието на парламента

ГЕРБ се надява управляващите да не съберат гласове за отхвърляне на ветото

Управляващите протакат свикването на парламента, защото се страхуват дали ще съберат достатъчно гласове срещу президентското вето върху актуализацията на бюджета. Това каза пред БНР председателят на предишното народно събрание и депутат в сегашното от групата на ГЕРБ Цецка Цачева пред БНР в неделя.

"Защото, ако това не се случи, оставката вече ще бъде факт. Това ще бъде краят на управлението "Орешарски", а оттам и краят на 42-то Народно събрание, добави тя.

Цачева не изключи, ако ветото бъде отхвърлено и парламентът отново заработи през септември, ГЕРБ скоро след това да внесат вот на недоверие към правителството.

Действително, за да бъде отхвърлено ветото, ще са нужни 121 гласа. Мнозинството може да бъде осигурено само с помощта на "Атака", но партията на Сидеров още не е заявила каква позиция ще заеме.

Същевременно от думите на председателя на НС Михаил Миков пред радиото стана ясно, че той още не е решил за кога да пренасочи извънредното заседание на парламента за обсъждане и прегласуване на президентското вето върху актуализацията на бюджета. Миков вече насрочи заседание за 30 август, но 77 народни представители внесоха искане за провеждане на заседанието по възможност веднага. Искането им предизвика объркването на Миков, който не посмя да вземе ново решение и реши да се допита до председателите на парламентарните групи.

"Все още очаквам мнението на отделните парламентарни групи за извънредното заседание на Народното събрание. До няколко дни ще е ясно", каза Миков.

Той обясни, че нямало народни представители, които да са в чужбина и това да затрудни пристигането им.

"Предполагам, че ще има кворум и ще се състои заседанието. Ако няма кворум – чакаме следващото заседание, ако и тогава няма кворум, чакаме редовното заседание. Седемдневният срок след внасяне на искането от страна на ГЕРБ изтича в петък, според едни, или в понеделник, според други. В рамките на седемдневния срок ще вземем решение за насрочване на извънредно заседание", каза още Михаил Миков.

"Очевидно ГЕРБ иска да създават проблеми на колегите си народни представители, а не истински, съдържателно и политически да разгледат закона за изменение и допълнение на държавния бюджет, защото те всъщност заедно с президента постигнаха целта си – спряха закона. Оттук нататък възниква въпросът дали те не злоупотребяват с право в момента. ГЕРБ и президентът блокираха закона и от тук насетне искането за неговото ново разглеждане е твърде лицемерно с едничката цел да развалят почивката на останалите народни представители. Това не е политическа цел, а дребно политическа заядливост", каза Миков.

"Всъщност президентът се вслуша в гласа на ГЕРБ, за да блокира промяната на политиката "Дянков". Това е последният опит, последни усилия за запазване на една политика , която е в миналото според резултатите от изборите май месец", заяви Михаил Миков.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?