Десет оферти за съакционер в АЕЦ ”Белене”

Десет оферти за съакционер в АЕЦ ”Белене”

Оферти за придобиване на дял до 49 на сто от АЕЦ ”Белене” са внесли десет компании, съобщиха от НЕК в сряда, след изтичането на крайния срок за предложения от страна на желаещите да станат съакционер на държавата, която ще държи мажоритарния дял на двата ядрени блока .

Първа заявлението си за придобиване на акции от бъдещото предприятие, което ще изгради и експлоатира втората атомна централа обяви "Енел", последвана очаквано от CEZ, която участва и в търга за изпълнител на строежа чрез чешкия консорциум ”Шкода Алианс”, където влизаше дружеството ѝ ”Шкода Прага” и Институтът за ядрени изследвания, Ржеж, в който CEZ държи контрола. На българския енергиен пазар компанията присъства с мажоритарното си участие в електроразпределителните дружества в столицата, София-област и Плевен, както и притежава ТЕЦ-Варна.

По-късно от НЕК съобщиха, че оферти са постъпили и от германската E,ON, която притежава електроразпределителните дружества във Варна и Горна Оряховица, и от RWE, която наскоро подписа споразумение с мини „Марица Изток” за съвместен проект за строеж на нова въглищна централа в Маришкия регион. Останалите кандидати са ATEL - Швейцария, френската EDF, EGL - Швейцария, испанската „Ендеса”, за която съще се очакваше да участва в търга, както и белгийската „Електрабел”. Единственият български кандидат е „Кумерио Мед”.

Според процедурата, на проявилите интерес инвеститори ще бъде направена оценка на опита в управлението и осигуряването на изграждане на атомни електроцентрали, трансгранична продажба на електроенергия и дали имат адекватна финансова способност да обезпечат участието си в проекта.

Ще се излъчи шорт листа и попадналите в списъка компании ще получат информационен меморандум за проекта. В него ще се посочат условията на управление на бъдещата Електроенергийна компания Белене, включително правата на външния инвеститор при вземането на решения в това дружество.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес