Десните отчетоха опасно сближаване между БСП и ГЕРБ

Телевизионният дебат между Бойко Борисов и Сергей Станишев се превърна в основна тема на коментар от политическите централи в сряда. Лидерите на обединената десница Иван Костов и Мартин Димитров поканиха премиера Станишев на дебат. "Ще видим, че ще се държат по съвършено друг начин и резултатът ще бъде съвсем друг и ще се говори много конкретно, но да дойдат на този дебат”, каза Костов.

"Искаме категорично дебат и мисля, че ще го смачкаме”, настоя Мартин Димитров. От БСП обаче коментираха, че най-вероятно няма да приемат поканата за дебат с десните.

"Опасно сближаване на позициите" на Борисов и Станишев

"ГЕРБ бяха по-близко до реалността, отколкото Станишев и неговият екип", коментира лидерът на ДСБ Иван Костов, но допълни, че дебатът е разочаровал хората и накрая позициите на опонентите са се сближили.

Костов заяви, че Бойко Борисов, който е трябвало да бъде алтернатива, някак си приел основни тези на левицата. Той даде пример с консенсуса на БСП и ГЕРБ в областта на енергетиката – III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй" и строителството на "Белене". "Аз чух с голяма тревога едно популистко говорене в полза на изграждането на големите енергийни проекти", допълни Костов.

На същото мнение бе и Мартин Димитров. "Аз съм разочарован от дебата чисто човешки. Останах с лошото усещане, че в един момент се сближиха позициите между БСП и ГЕРБ, надявам се то да не е някакво стратегическо решение, защото иначе ще е много лошо, коментира Димитров.

Костов смята, че екипът на Борисов се е отличил от управляващите по обстоятелството, че е признал органичните слабости и пороци на българската държава и икономика в момента. "Те казват, че трябва да се направи, включително и чрез национално съгласие, това, което първи сме казали ние - да се отвори достъпът до европейските фондове. Докато от страна на управляващите въобще не се вижда такъв въпрос. Те казват, че няма такъв въпрос, че всичко си е наред", коментира Костов.

"От друга страна, ГЕРБ говореше ясно и отчетливо за корупцията, която е основна спирачка за върховенството на закона, което управляващите категорично отричаха, говореше се за тежки нарушения в събирането на данъци, което част от управляващите иначе признават извън дебата, но БСП не призна по време на дебата”, каза Костов.

Той посочи, че екипът на ГЕРБ е бил "плах", не му е достигнал кураж и е проличал дефицит на експертен потенциал.

По думите на Мартин Димитров на дебата не са се чули силни послания за решаване на проблемите с кризата. "Аз останах с убеждението, че Станишев си прави сметката пак да е министър-председател, като този път може да се съюзи с всички възможни свои опоненти, само и само да е на власт. Това е много обезпокоително за мен. Ние, от СДС и коалицията, която правим с ДСБ, ще направим всичко възможно следващото управление да е демократично, да не са тези хора, защото ще ни вкарат в блатото и няма излизане. Трябва да дадем най-доброто от себе си това да не се случи”, каза той.

В редиците ГЕРБ и БСП всеки хвали своите експерти

Председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че Сергей Станишев и Бойко Борисов демонстрирали интелигентен дебат, въпреки че в поведението на представителите на БСП имало оттенък на "високомерие и неуважение" спрямо опонентите.

Според Цветанов експертите на ГЕРБ са демонстрирали потенциал на тесни специалисти в различни области, въпреки, че не притежават рутината на експертите на БСП да говорят пред медиите.

"Смятам, че в крайна сметка хората разбраха, че има алтернатива. Това, което ще наблюдаваме оттук нататък в дебатите е, че ГЕРБ ще представя нови и все по-стойностни лица, докато БСП вече използва възможно най-тежката си артилерия, добави Цветанов.

Председателят на градската организация на БСП Румен Овчаров обаче не е на това мнение. "Ако нещо според мен става очевидно и категорично ясно след дебата, това е, че няма алтернатива на БСП - нито в концептуален план какво трябва да се прави, нито в кадрови план", коментира той.

"Ако има нещо, което поне на мен ми направи добро впечатление, е, че ГЕРБ в много голяма степен са осъзнали реалностите в страната и са се освободили от илюзиите и главозамайването, което ги беше обхванало преди година - година и половина, когато писаха онези фантастични икономически програми", каза Овчаров.

"Импровизациите с власт, каквито имаше заплаха да прави ГЕРБ до снощния дебат, са точно толкова опасни, колкото и безвластието в условията на икономическа криза", коментира Овчаров.

Говорителят на БСП Корнелия Нинова пък заяви, че резултатът след дебата е 1:0 за екипа на Сергей Станишев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?