Диана Ковачева предложи мандатът на главния прокурор да бъде съкратен на пет години

”Мястото в КС трябва да бъде попълнено, но не на всяка цена”

Сн. БГНЕС

Мандатът на главния прокурор трябва да се намали от седем на пет години, заяви министърът на правосъдието Диана Ковачева в събота пред  Дарик радио. Ковачева одобрява това, че има трима кандидати за поста и те са действащи магистрати, които познават съдебната система отвътре.  Според нея трябва да се гледат както професионалните, така и личните качества на кандидатите

Ковачева коментира още, че е много важно човекът, който ще стане конституционен съдия, да бъде добър професионалист, да бъде почтен и в края на краищата да отговаря на изискванията в конституцията за високи професионални и нравствени качества.

”Надявам се да бъде намерен един кандидат, който да бъде консенсусен и да бъде подкрепен. Мисля си, че ако се окаже, че кандидатите, които са издигани не са удачни, най-добре е процедурата да продължи до момента, в който не бъде намерен наистина добър човек. От една страна е ясно, че трябва да бъде запълнено мястото в Конституционния съд, от друга страна обаче нека не става на всяка цена”, допълни правосъдният министър.

Ковачева коментира още, че е рано да се даде отговор на въпроса дали да отпадне най-тежкото наказание у нас - доживотен затвор без право на замяна. Според нея обществената дискусия не се е състояла докрай.

"Бих искала да чуя повече мнения. Ще се постарая да направя максимално широка дискусия по темата. Нека вземаме решения, когато чуем всички гледни точки", посочи тя.

Ковачева допълни, че няма друга държава в Европейския съюз, където да има две наказания за доживотен затвор - с и без право на замяна.

"Да, не е хуманно присъдата да е без право на замяна, защото тя не дава перспектива пред човека, извършил престъплението, но от друга страна стоят близките на жертвите, които очакват справедливост и не могат да си представят, че след 20 г. убиецът ще излезе на свобода", каза още тя.

Ковачева съобщи още, че до три години от съдебната система ще изчезнат хартиените носители на гражданските и административните дела.

Хората сами ще избират дали да подават исковите молби по електронен път. Сайтовете на всички съдилища ще изглеждат по един и същ начин. Ще има електронен централизиран портал.

"Делата ще вървят много по-бързо, ще бъде ясен ходът им, ще става ясна натовареността на магистратите, ще има ясна съдебна статистика. Тези неща ще направят съдебната система много по-предсказуема, ще облекчат живота на хората, на съдиите и прокурорите", коментира Ковачева.

Споделяне

Още по темата

Още от България