Директорката на Европейската агенция за лекарствата е оптимист за одобряването на ваксина

Директорката на Европейската агенция за лекарствата (ЕАЛ) Емър Кук

Директорката на Европейската агенция за лекарствата (ЕАЛ) Емър Кук изрази оптимизъм за одобряването на ваксината срещу Covid-19 на компаниите Пфайзер (Pfizer) и Бионтех (BioNTech) и потвърди, че решението ще бъде взето този месец, предаде ДПА.

"Все повече и повече сме убедени от наличните резултати от тестове", каза Кук в интервю за нидерландско новинарско предаване. Тя уточни, че ваксината е показала почти 95 процента ефикасност при 30 000 участници в тестове и почти не е дала странични ефекти.

ЕАЛ е насрочила среща със здравните регулатори на 27-те страни от ЕС за 29 декември. На нея ще бъде взето решение за евентуално одобряване на първата ваксина срещу новия коронавирус в ЕС, заяви Кук.

Тя уточни, че дотогава експертите ще проверяват резултатите от тестовете, и увери, че те няма да се правят компромиси с безопасността.

В изявление, цитирано от Ройтерс, ЕАЛ каза, че ще използва данни от Великобритания и други държави извън ЕС за сигурността на ваксината, преди да я одобри.

Великобритания стана на 2 декември първата страна, дала зелена светлина за тази ваксина. Тя бе последвана в петък от Бахрейн и днес от Канада.

ЕАЛ прави оценка и на други ваксини, включително тази на американската компания Модърна (Moderna). Решение за нейното одобряване ще бъде взето на 12 януари, съобщи още Емър Кук, цитирана от ДПА.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?