ДКЕВР е законодателен безотговорник, да се прекръсти на Държавна комисия за енергийно вредни решения

Красен Станчев. Сн. БГНЕС

В Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) са се събрали законодателни безотговорници и тя трябва да се прекръсти на Държавна комисия за енергийно вредни решения". Това коментира в сряда пред бТВ директорът на Института за пазарна икономика (ИПИ) Красен Станчев.

 

Според него решението на регулатора за вдигане на цената на тока само с около 2 процента чрез административно орязване на тарифите, по които НЕК купува ток по дългосрочните договори с ТЕЦ-овете "Марица Изток" 1 и 3, противоречи както на нормалната практика, така и на европейското и българското законодателство.

 

Решението на ДКЕВР в тази му част е пожелателно, защото договорите с НЕК и между доставчиците на ток и потребителите не са променени, посочи Станчев. Освен това се натоварват отново промишлените потребители, което води до проблеми по веригата – неплащане на мините, лошо въздействие върху промишлеността, икономиката и банките, коментира икономистът.

 

"Това са законодателни безотговорници. Ако сега дойдат да ги изпитам по икономика, пиша им двойка веднага. Нормалната практика е големите потребители да плащат по-евтин ток, защото произвеждат нещо и веригата е свързана. Навсякъде домакинствата плащат повече и големите потребители не ги субсидират", заяви Станчев.

 

Той прогнозира сериозно поскъпване на електроенергията – с около 10 на сто през септември и с поне още толкова през януари следващата година. По думите му цената на тока досега е била изкуствено задържана, защото напрежението в сектора от февруари миналата година е било донякъде измислено.

 

"Ще плащаме грешките на ДКЕВР и влиянието на политиците върху нея. Ще се възстанови предишно положение, но с по-висока цена. Има дупки в системата, които не са много ясни. НЕК вероятно ще загуби делото срещу "Росатом" (за спирането на строежа на АЕЦ "Белене" – бел. ред.) и ще трябва да се плаща още 1.5 млрд. лева. НЕК няма как да се спаси, освен с увеличение на цените – поради грешна политика през годините. НЕК не може да се спаси по схемата, по която се спасяват банките – чрез наливане на пари от държавата", коментира Станчев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?