ДКЕВР обмисля промяна в работата на топлинните счетоводители

ДКЕВР обмисля промяна в работата на топлинните счетоводители

Промяна в работата на топлинните счетоводители и отчитане на топломерите по-често от сегашния един път в годината, обмисля Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), съобщи нейният председател Ангел Семерджиев пред журналисти във вторник.

С нашите специалисти работим по въпроса с промяната на методиката, по която действат топлинните счетоводители. Начинът им на работа и формиране на сметките вече е показал някои недостатъци, които трябва да се отстранят, посочи Семерджиев.

Според него, ако уредите за дялово разпределение на топлинната енергия в домовете се отчитат по-често от веднъж годишно, ще се избегне изкривяване на сметките за парно отопление.

В момента показанията на топломерите се отчитат в края на отоплителния сезон и се изравнява реално консумираното от домакинството количество топлоенерегия с начисленото до тогава в месечните сметки прогнозно потребление на база миналогодишните данни. Често използван трик от клиентите на топлофикациите е да заявяват нулево потребление на парно през зимата, за да платят накрая реалното, а не прогнозното количество топлоенергия. Така обаче през отоплителния сезон на съседите им се начисляват значително по-високи сметки за парно. При изравняването на данните надплатените суми се компенсират, но за редовните платци остава усещането, че са измамени и че кредитират дружеството

Семерджиев обясни още, че когато топлофикационните дружества извършват и дяловото разпределение на топлинното потребление в домовете, могат чрез допълнителни договори с клиентите да им предложат условия, с които да повишат събираемостта и да стимулират коректните абонати с цени под пределно определените.

ДКЕВР и парламентарната комисия по икономика, енергетика и туризъм работят съвместно по законодателни промени, които да подобрят работата на топлинните счетоводители и отношенията между потребителите и топлофикационните дружества, стана ясно от думите на Семерджиев. Възможно е част от тях да се регламентират със сегашните промени на Закона за енергетиката.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес