ДКЕВР смята поскъпването на тока за бита да е около 3%

Доставчиците поискаха обаче от 3.6 до 9.1 на сто, без да се знае повишението от централите и НЕК

ДКЕВР смята поскъпването на тока за бита да е около 3%

Увеличението на цената на електроенергията от 1 юли ще е по-скоро в долната граница на исканията на електроразпределителните дружества - тоест около три процента. Това коментира пред журналисти в сряда председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев, след като тримата доставчици на ток съобщиха, че са внесли предложения за повишаване тарифите за дневна и нощна енергия с между 3.6 и 9.1 процента.

Заявките на ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН обаче са направени при запазване цените на компаниите преди тях по веригата на производството, преноса, разпределянето и доставката на електроенергията. А топлоцентралите, НЕК и "Електроенергийният системен оператор" също имат право да поискат промяна на цените си в периода 1 юли 2012-30 юни 2013 г., като преди време НЕК обяви, че смята да заяви с 4.5 процента по-високи тарифи.

 

С колко ще се повиши крайната цена на тока от следващия регулаторен период обаче зависи и от повишението на цената за пренос, на производствената цена на централите, както и от присъединените нови мощности "зелена енергия", застрахова се все пак Семерджиев. той припомни, че от следващия регулаторен период в цените ще трябва да се калкулират и квотите парникови газове, които вече ще трябва да се купуват от централите.

 

Най-малко поскъпване – средно с 3.6 на сто, за бита, предлага снабдителят на Югоизточна България ЕВН, според чиито изчисления сметката на домакинство с месечно потребление от от 210 кВтч дневна енергия и 80 кВтч нощна енергия ще се увеличи от сегашните 39.92 лв. на 41.36 лв. без ДДС.

 

В случай, че ДКЕВР приеме ценовото предложение на ЕВН, то дневната тарифа за битови клиенти в Югоизточна България ще стане 0.15658 лв./кВтч (без ДДС), а нощната – 0.10603 лв./кВтч (без ДДС). В момента дневната тарифа е 0.15132 лв., а нощната - 0.10174 лв./кВтч без ДДС.

 

Снабдителят на Западна България ЧЕЗ, който има и най-много битови клиенти, предлага средно увеличение на цените за бита от 6.44 на сто Така те биха плащали със стотинка повече за киловатчас, а бизнесът – с 0.8 ст./кВтч повече. При средномесечна консумация на домакинство в Западна България от 200 кВтч (включително дневна и нощна тарифа), или 32.45 лв. с ДДС, средното повишение на сметката би било 2.49 лв., съобщиха от дружеството

 

ЧЕЗ предлага също така да има дневна цена за достъп до електроразпределителната мрежа за обекти на бизнес клиенти.

 

С предложените цени ЧЕЗ иска да вложи 151 млн. лв. за поддържане и развитие на електроразпределителната си мрежа в периода 1 юли 2012 – 1 юли 2013 г. С тези пари дружеството ще подмени кабели , ще монтира нови трансформатори, ще подмени стари електромери и ще изкупува обекти, изградени от частни предприемачи, за да се захранят с електроенергия.

 

Най-голямо повишение на цените си искат от Е.ОН, която бе придобита от чешката "Енерго Про", но прехвърлянето на собствеността още не е приключило. Дружеството иска средно поскъпване на тарифите си от 9.1%, което би променило с 4 лева месечната сметка на едно домакинство със стандартна годишна консумация от 3 500 КВтч. Новите цени са изчислени при сега действащите цени на НЕК и производителите на електроенергия.

 

Отчитайки настоящите обществени нагласи "Е.ОН България" няма да включи в ценовото си заявление предложение за въвеждането на цена за мощност.

 

От ЕВН внесоха в регулатора и предложение за повишаване на цената на "Топлофикация Пловдив".

 

По отношение на цената по тарифа “Стандарт” – за клиенти без собствени абонатни станции в сгради етажна собственост, какъвто е масовият случай на битовите клиенти на дружеството, "ЕВН България Топлофикация" ще предложи на ДКЕВР е в размер на 93.25 лв./мегаватчас (без ДДС). В сравнение със сегашната цена на топлоенергията по тази тарифа 91,95 лв/мегаватчас (без ДДС), предложението на дружеството представлява увеличение с 1.4%.

 

По отношение на тарифа “Сити”, която дружеството разработи през 2011 г. и се предлага на клиенти със собствени абонатни станции, основно бизнес клиенти и обществени институции, дружеството предлага за одобрение от ДКЕВР цена от 88.59 лв/мегаватчас (без ДДС).

 

Ценовите предложения на EVN България Топлофикация следват изискванията на ценовата регулаторна рамка на ДКЕВР и се базират на действащата цена на природния газ в размер на 620,16 лв. без ДДС/ 1000 куб. м, определена от ДКЕВР.

 

"Булгаргаз" обаче настоява от 1 април цената на синьото гориво да се покачи с близо 27 процента.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес