Днес е денят на Свети Стефан - първият християнски мъченик

Днес е денят на Свети Стефан - първият християнски мъченик

На третия ден след Рождество Христово православната църква почита Свети Стефан.

От времето на Апостол Павел насам всички наричат Свети Стефан пръв мъченик (първомъченик), защото е една от първите жертви на християнската вяра.

След Възнесението на Христос били избрани седмина дякони (служители), които да се грижат за домакинските работи на християнското общество, като пръв между тях е Стефан, припомня БНР.

Обезпокоени от нарастването на броя на християните, членовете на синедриона (съвет на юдейските старейшини) влизат в спор със свети Стефан, но не устояват на "духовната му сила и мъдрост". Затова възбуждат народа срещу архидякона, като го обвиняват, че хули Бога и Мойсеевия закон. Разярената тълпа го изкарва извън града и започва да го бие с камъни.

Светецът коленичи и преди да издъхне, се обръща към небето с думите "Господи, не им зачитай този грях!". Тялото му е оставено на зверовете и птиците.

В 415 г. мощите на първомъченик Стефан били открити чрез чудно видение, което имал един свещеник и били поставени в Сионския храм в Йерусалим.

Денят на Свети Стефан се чества на третия ден след Рождество Христово - на 27 декември, и е последният празник в годината, за който се казва, че "затваря кръга". Култът към този светец е голям, почитта към него - също.

Стефан е сред най-разпространените имена в България. В превод то означава "венец". Единствената в света желязна църква, българската църква в Истанбул, носи името на първия християнски мъченик Свети Стефан.

Над 250 хиляди българи с това име празнуват днес, сочат данните на Националния статистически институт.

Споделяне

Още от Общество

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?