ДНСК започва проверки на обезопасяването на започнатите строежи

ДНСК започва проверки на обезопасяването на започнатите строежи

Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК) започва проверки за обезопасяването на започнати, но недовършени строежи в цялата страна.

Поводът за проверката са констатирани нарушения при обезопасяването на строежи.

Миналата седмица откъснал се кофраж от крепежни елементи от пустеещ от години опасен строеж в широкия център на София, недалеч от болница "Пирогов", падна върху покрива на преминаващ лек автомобил и по щастлива случайност нямаше жертви.

За да не се стига до тежки инциденти, началникът на ДНСК арх. Иван Несторов е издал заповед до всички началници на регионални отдели на Националния строителен контрол да бъдат извършени проверки в цялата страна. Инспекторите трябва да проверят законосъобразността на одобрените планове за безопасност и здраве и да направят проверки на място на започнатите, но невъведени в експлоатация строежи от всички категории, се казва в съобщението на ДНСК.

В случай че бъдат установени необезопасени строежи, трябва да се дадат предписания. Отговорните участници в строителния процес – надзорната фирма на обекта, проектантът, изготвил плана за безопасност и здраве, и строителят, трябва да изпълнят мерките в най-кратки срокове.

Допустими мерки за допълнително обезопасяване на изоставени и пустеещи от години недовършени строежи са поставяне на предпазни мрежи по фасадите, изграждане на пешеходни проходи и навеси, монтиране на обезопасителни заграждения при отворите на шахти и стълбища, укрепване на строителни огради, е посочено в съобщението на ДНСК.

При констатиране на допуснати нарушения от страна на отговорните участници в строителството незабавно ще бъдат налагани глоби или имуществени санкции по реда на Закона за нарушенията и наказанията и Закона за устройство на територията, обещават от ДНСК.

Необходимо е техническите органи към общинските администрации, независимо от категорията на строежа, да извършват превантивен контрол, свързан с достъпа и външния вид на строителните им ограждения, посочват от ДНСК.

Задължително е на строителните предпазни огради на строежите да е разположена информационна табела, в която изрично да е упоменат отговорникът за безопасност, здраве и охрана на труда, напомнят от ДНСК.

Практиката показва, че на повечето изоставени строежи такива табели липсват.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?