До 20 хил. лв. може да бъде глобена EVN заради надписаните сметки

Разширява се проверката на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за редовността на септемврийските сметки за ток в Югоизточна България на клиентите на енергоразпределителните дружества Пловдив и Стара Загора. Техен мажоритарен собственик е австрийската компания EVN. Това съобщиха от ДКЕВР в петък, след като са връчили протокол с констатираните до момента нарушения от страна на собственика.

Енергийният регулатор е връчил и задължителни предписания към дружеството за коригиране на констатираните досега нарушения на изискваният на лицензията и на одобрените от ДКЕВР общи условия за продажба на електроенергия.

ДКЕВР е установила, че в сметките, изпращани от EVN, липсват основни атрибути на фактурата като телефон на клиента, които са задължителни, научи Mediapool. Нарушение на условията по лицензията е и отчитането на електромерите веднъж месечно, за което си признаха и австрийците, обяснявайки, че заради това хората не са си получили полагаемото преференциално стъпало от 75 киловатчаса, но ще бъдат компенсирани с 5,70 лв. в следващите сметки.

За тези нарушения EVN може да бъде глобена от ДКЕВР от 7 хил.  до 20 хил. лв., като според запознати регулаторът бил категорично решен да санкционира мажоритарния собственик.

През следващата седмица ДКЕВ ще провери по софтуарен начин всички 1,5 млн. сметки на абонатите на EVN и ще произнесе констатациите от детайлизираната проверка на енергодружествата в Пловдив и Стара Загора, чиито подразделения се проверяват и за качеството на предлаганите от тях услуги. Засича се напрежението на подаваната електроенергия.

Паралелно с австрийския инвеститор, ДКЕВР проверява и другите двама мажоритарни собственици на електоразпределенията, които във Варна и Горна Оряховица са германците E.ON, а в столицата, София-област и Плевен – чешката CEZ. И техните сметки и качество на доставките се инспектират, но за регионите на Югозападна и Северна България има много малко жалби от клиенти.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?