До 350 лева таксите при внос на коли от догодина

До 350 лева таксите при внос на коли от догодина
Обсъжда се вариантът новата екологична такса, която ще се плаща при внос на стари коли, да бъде между 100 и 250 лева. Това съобщи заместник-министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев в четвъртък след обсъждане на новите тарифи с вносителите на автомобили и представители на финансовото министерство.

Колко точно пари ще удържа държавата, ще зависи от това колко стара е колата.

Така на практика от началото на следващата година вносителите на автомобили ще плащат две такси – продуктова, която съществува и в момента, и новата екологична такса.

Предвижда се сегашната продуктова такса да се увеличава от 80 на 100 лева, обясни Георгиев.

По думите му екологичната такса ще се плаща при внос на автомобили от страни извън Европейския съюз или тогава, когато първата им регистрация е България, обясни Георгиев.

Максималната сума, която държавата ще удържа при вноса на автомобил, произведен преди 1992 г., ще е 350 лева. Най-масовите коли, които се внасят у нас, са с двигател „Евро 2”, като за тях оскъпяването ще е средно около 160 лева.

Предвижда се инвалидите да бъдат освободени от такси, а с по-малки налози да бъдат облагани превозните средства с газови уредби.

Очакванията на МОСВ са за 5 години от тези такси да се съберат 100 млн. лв., които да се използват  за екологични инициативи. Има и предложение половината от приходите да се използват за общините, като се насочат предимно  към най-замърсените селища и тези с по-голям трафик.

В следващите 5 години за подмяна на двигателите на автобусите от градския транспорт, подмяна на горивните инсталации от мазут на природен газ и озеленяване, общините да инвестират 100 милиона лева.

През 2006 у нас са внесени 45 000 нови и 210 000 стари коли, сочи статистиката на вносителите.

Споделяне

Още от Бизнес