До два месеца в Москва ще започне масова ваксинация срещу новия коронавирус

Кметът на Москва Сергей Собянин

Москва - руската столица и най-големият руски град - където е отчетен най-високият темп на разпространение на Covid-19 в страната, ще започне до два месеца масова ваксинация срещу болестта, съобщи кметът на града Сергей Собянин, цитиран от ДПА.

"Ще започнем масова ваксинация на населението през декември-януари", заяви кметът на сайта си. Той отбеляза, че в момента в Москва са хоспитализирани близо 10 000 души с Covid-19, като 1000 от тях са на апарати за обдишване. "Това е много голям брой", посочи Собянин.

Кметът каза обаче, че би било "неприемливо и невъзможно" градът да се върне към карантинните мерки от пролетта, съсипали икономиката му. Оптималната стратегия е да се намери средният път между затварянето и пълния отказ от ограничителните мерки", добави Собянин. През последната седмица се появиха "признаци, че разпространението на инфекцията е поставено под контрол" заяви кметът и добави, че 40 процента по-малко хора използват обществения транспорт.

Русия е регистрирала 15 982 нови случая на коронавирус за последното денонощие, което е нов рекорд от началото на пандемията, съобщи националният оперативен щаб за борба с инфекцията. Предишният рекорд бе отчетен на 16 октомври - 15 150 души. Броят на починалите от Covid-19 за последното денонощие в страната нарасна със 179. Предишният ден те бяха 185. Общият брой на смъртните случаи достигна 24 366. Броят на излекуваните в страната за последните 24 часа е 5328, с което общият брой на излекуваните от болестта достигна 1 075 904 души или 76 процента от заразените.

Споделяне

Още от Коронавирус