До година трябва да решим в кой часови пояс оставаме – летния или стандартния

Смяната на сезонното време приключва през 2021 г., реши ЕП

До година трябва да решим в кой часови пояс оставаме – летния или стандартния

Европейският парламент гласува във вторник да се прекрати смяната на сезонното часово време, но не и преди 2021 г. - тоест две години по-късно от срока, предложен от Европейската комисия.

Държавите членки трябва да избират между лятното или стандартното часово време. Тези, които изберат лятното часово време, трябва окончателно да сменят часовниците си последната неделя на месец март 2021 г. Страните, които предпочитат стандартното часово време, могат да направят това последната неделя на октомври 2021 г.

До 1 април догодина държавите в ЕС трябва да съобщят на Европейската комисия в кой часови пояс избират да бъдат занапред. Предвижда се дотогава да приключи съгласуването между съседните държави, обявили предварително, че желаят да останат в един и същи часови пояс. 

Френските граждани се произнесоха в полза на лятното часово време, но много други страни не са решили.

Евродепутатите искат ЕК да докладва отново как ще се отрази на практика прекратяването на смяната на сезонното часово време, която е стандарт в ЕС от 1996 г.

Планът бе подкрепен от 410 евродепутати срещу 192 гласа "против".

"Ние си свършихме работата, сега държавите членки трябва да намерят общ подход по този въпрос възможно най-бързо. Гражданите споделят, че са уморени да сменят часа два пъти годишно, не искат повече вмешателство в техния биоритъм. Трябва да приемем това много сериозно - особено предупрежденията на лекарите за опасностите за здравето, причинени от тази промяна на времето", заяви чешкият евродепутат Павел Свобода, докладчик на ЕНП по темата.

"Широко известно е, че въвеждането на промените преди години не е довело до очакваните ползи, като например в сферата на енергоспестяването. Напротив, има данни, че това е пагубно за човешкото здраве. Следователно Групата на ЕНП призовава държавите членки да се споразумеят за премахване на сезонната промяна на часовника през 2021 г. ", добави Свобода.

"Ако се координираме, можем да намерим добро решение за всички държави членки. Целта трябва да бъде да се избегнат значителни смущения във функционирането на вътрешния пазар поради различията в часа, например с разписанията в транспортния сектор или разписанията на полетите на авиокомпаниите ", заяви Павел Свобода.

Ако възникнат значителни проблеми поради сроковете, определени от държавите членки, Европейската комисия има правото да предизвика 12-месечно забавяне на законодателството, за да го промени с цел справяне с проблемите.

В онлайн допитване на Европейската комисия, проведено миналата година, повече от 80% от участниците е него изразиха подкрепата си за премахването на сезонната промяна на сезонното часово време. След това председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер обяви предстоящото му премахване, но настоя това да стане през 2019 г.

Той се натъкна на съпротива от страна на ЕП и правителства, които заявиха, че е нужно повече време и подготовка за промяната. Фермерите се опасяват, че промяната ще окаже неблагоприятен ефект върху добитъка, а финансовият бизнес, авиокомпаниите и железопътните фирми се опасяват как ще се отрази новият регламент на компютърните системи и графиците.

Междувременно британският евродепутат от Лейбъристката партия Алекс Майер каза, че Великобритания ще предпочете "Двойно британско лятно часово време", което означава часовниците да се местят с два часа напред през лятото. По този начин хората ще си гарантират повече слънчева светлина вечер и ще се намали броят на пътните инциденти със смъртен изход, поясни тя, цитирана от "Политико".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа